Opr. Dr. Hande Akbaş 10 yıl kullanmak yeterli oluyor
HABERİ PAYLAŞ

10 yıl kullanmak yeterli oluyor

Erken menopoza giren kadına hormon tedavisi öneriliyor. Ama hormon ilaçlarının bazı yan etkileri var, 10 yıldan fazla süre hormon kullanımını önermiyoruz. Çünkü bir süre sonra zararı yararının önüne geçebiliyor.

İlaca devam etmeli miyim?

45 yaşındayım. 10 yıl önce birden adetten kesildim. Tedavim devam ediyor. 7 yıldır östrojen hormonu kullanıyorum. Her yıl kontrolden geçiyorum. Bir sorunum yok. Aldığım ilaca devam etmeli miyim? Bu ilacı ne kadar kullanmam gerekiyor?

CEVAP

Sevgili okuyucum, 40 yaşından önce menopoza giren kadınlarda, menopozun olumsuz etkilerini en aza indirebilmek adına sıklıkla hormon tedavisi öneriyoruz. Ama dışarıdan verilen hormon ilaçlarının da bazı yan etkileri var, bu yüzden sıkı takip gerekiyor.

Haberin Devamı

Hormon ilaçlarının en sık meme üzerinde olumsuz etkileri bulunduğundan özellikle mamografi ve/veya meme ultrasonografilerinizin aksatılmadan yapılmış olması önem taşımaktadır. Hormon tedavisinin maksimum 10 yıl kullanımını öneriyoruz. Bu süreden sonra zararları yararlarına göre daha fazla olduğundan genellikle kesiyoruz.

Kist kısırlığa neden olur mu?

33 yaşındayım. 2 yıllık evli kadınım. 6 aylıkken düşük yaptım, 2 yıldır çocuk sahibi olmak için uğraşıyoruz. Yumurtalıklarıma yakın bir yerde kist varmış. İlaç tedavisini uygulamadım. Kist kısırlığa yol açar mı?

CEVAP

Sevgili okuyucum, yumurtalık kistinizin cinsinin ne olduğunu bilmeden kısırlık etkeni olup olmadığını söyleyebilmem mümkün değil. Nitekim folikül kistleri kısırlık yapmazken, çikolata kistleri kısırlığa neden olabilir. Dolayısıyla kisti görmek gerekir. Ayrıca 2 yıldır istemenize rağmen hamile kalamadığınızı yazmışsınız.

Bir de 6 aylık düşüğünüz bulunduğundan daha fazla kendi kendinize deneme yapmadan önce mutlaka üreme tıbbı alanında bir uzmanın görüşünü alın. Her ikisinin de nedenini araştırtmanızı öneririm. Biz kadınların biyolojik bir yaşı olduğundan beklerken bir de yumurta rezerviniz azalırsa bu sefer seçenekleriniz azalır.

Üstüne görme kaç ay sürer?

Üstüne görme maksimum kaç ay sürer? Örneğin 7 ay adet tarihlerinde kanaması olan kadında gebelik ihtimali olabilir mi?

Haberin Devamı

CEVAP

Sevgili okuyucum, sanılanın aksine üstüne görme diye bir durum yoktur. Gebe bir kadında kanama asla görülmemelidir. Ne yazık ki toplumda adet dönemine denk gelen zamanlarda hamile kadında kanama ya da lekelenmeye yanlış bir şekilde üstüne görme kanaması denildiği için bazı kimseler bunu önemsemez. Oysa ki düşük riskinin bulgusudur. Mutlaka doktora gidilmeli ve gebelikle ilgili bir sorun var mı kontrol edilmelidir.

Sıradaki haber yükleniyor...
holder