Opr. Dr. Hande Akbaş 10 yıldan fazlası zarar verebilir
HABERİ PAYLAŞ

10 yıldan fazlası zarar verebilir

Erken menopoza giren kadınların sıkıntılarına çare olması için hormon tedavisi veriliyor. Ama bu tedaviyi 10 yıldan fazla sürdürmemek gerekir. Çünkü bir süre sonra zararları yararının önüne geçebiliyor.

İlaca devam etmeli miyim?

47 yaşındayım. 10 yıl önce adetten kesildim. Tedavim devam ediyor. 7 yıldır östrojen hormonu kullanıyorum. Her yıl kontrolden geçiyorum. Bir sorunum yok. Aldığım ilaca devam etmeli miyim? Bu ilacı ne kadar kullanmam gerekiyor?

CEVAP

Sevgili okuyucum, 40 yaşından önce menopoza giren kadınlarda, menopozun olumsuz etkilerini en aza indirmek adına sıklıkla hormon tedavisi öneriyoruz. Ama dışarıdan verilen hormon ilaçlarının da bazı yan etkileri var, bu yüzden sıkı takip şart. Hormon ilaçlarının en sık meme üzerinde olumsuz etkileri oluyor. Özellikle mamografi ve/veya meme ultrasonunun aksatılmaması önem taşır. Hormon tedavisini maksimum 10 yıl kullanımını öneriyoruz. Bu süreden sonra zararları yararlarına göre fazla olduğundan kesiyoruz.

Haberin Devamı

Memelerim adet yüzünden mi şişiyor?

Kanser olmaktan korkuyorum ve bu konuyu çok kafama takıyorum. Bir de memelerimde şişme hissediyorum. Onu da adet döneminde fark ettim. Acaba adet yüzünden olabilir mi?

CEVAP

Sevgili okuyucum, yaşınızı yaşmamışsınız. Ancak her yıl düzenli check- up’a girerek günümüzde birçok kanserin erken yakalanması mümkün. Size bunu yaptırmanızı öneririm, korkularınız bir nebze olsun azalacaktır. Adet öncesi salınan bazı hormonlara bağlı olarak memelerde gerginlik ve hassasiyet olması doğaldır. Daha önceden olmuyorsa yaşınıza göre mamografi veya meme ultrasonu yaptırın.

Gebe kalamıyorum

6 aylık evliyim ve eşimle hiç korunmuyoruz. Evlenmeden önce tüm tahlilleri yaptırmıştım, sorun yoktu. Ama hamile kalamıyorum. Başka bir sıkıntı olabilir mi yoksa biraz sabır ve zaman mı gerekiyor?

CEVAP

Sevgili okuyucum, her ne kadar yaşlarınızı belirtmemiş olsanız da eğer kadın yaşı 35’in altındaysa sperm analizi yapılıp normal çıktıysa ve kadında çikolata kisti gibi önceden bilinen bir patoloji yoksa genellikle çiftlere 1 yıla kadar denemelerini önermekteyiz. Size her şeyin sorunsuz olduğunu söylemiş olan hekimin özellikle üreme tıbbı konusunda deneyimli bir hekim olduğunu varsayarak bekleme önerisi yapmış olduğumu da bilmenizi isterim.

Haberin Devamı
Sıradaki haber yükleniyor...
holder