Opr. Dr. Hande Akbaş 10 yıldan uzun süre kullanımı riskli
HABERİ PAYLAŞ

10 yıldan uzun süre kullanımı riskli

Polikistik over sendromu görülen genç hanımlara doğum kontrol ilacı vererek şikayetlerini geçirmeye çalışıyoruz. Ama bu rahatsızlığın tedavisi diye bir şey söz konusu değil. Yaşı çok genç olan hastalarıma kilo vermelerini öneriyorum. Çünkü hormon içeren hapların 10 yıldan uzun süre kullanımı meme kanseri riskini arttırıyor

Haplar kilo aldırınca bıraktım

20 yaşındayım. Adetlerim 2 ayda bir oluyor ve çok sancılı geçiyor. Ağrı kesici kullanıyorum. O da adetin kesilmesine neden oluyor. Doktora gittim, doğum kontrol hapı verdi. Küçük bir kist varmış. Ancak hap bana çok kilo aldırdığı için bıraktım. Sizce ne yapmalıyım?

Haberin Devamı

CEVAP Sevgili okuyucum, anlatmış olduğunuz adet düzensizliği, küçük kistler, kilo artışı bulguları polikistik over sendromu bulguları gibi duruyor. Sizi muayene etmeden kesin bir tanı koymak çok zor. Ama doktorunuzun doğum kontrol ilacı başlamasının bu bulguları kontrol altına almak amacıyla olduğunu düşünüyorum. Kiloyu ne yazık ki size haplar değil, mevcut metabolik bozukluğunuz aldırmaktadır. Eğer düzenli bir cinsel ilişkiniz yoksa ben sırf adet düzensizliğini kontrol altına almak için doğum kontrol ilacına bu kadar erken yaşta başlanmasına karşıyım. Size önerim diyetisyene gitmeniz ve verebildiğiniz kadar kilo vermek için beslenmenize dikkat edip spor yapmanızdır. Devamlı doğum kontrol ilaçları kullanmanız adetlerinizi düzene sokacaktır ama 10 yıldan uzun hormon kullanımlarında bu ilaçların meme kanseri riskini arttırdıkları artık kanıtlanmıştır.

Pembemsi akıntı geliyor

1 hafta önce adetim bitti. Birkaç gündür pembemsi kırmızı karışımı akıntı geliyor. Neden kaynaklanıyor, yardımcı olur musunuz?

CEVAP Sevgili okuycum, öncelikle bir kadın doğum uzmanına başvurarak muayene olmalı ve vajinal smear aldırmalısınız. Smear sonucunda özellik yoksa o zaman rahimin iç tabakasında polip, myom gibi yer kaplayıcı oluşumlar olup zaman zaman kanama yapabilecek yapılar var mı araştırılmalıdır. Tüm bunlarda bir sorun tespit edilmezse lekelenme tekrar edecek mi takip edilmelidir. Eğer lekelenmeyi açıklayacak hormonal bir bozukluk da saptanmazsa, o zaman rahim içinden ufak bir biyopsi alınarak kötü huylu herhangi bir oluşum var mı diye bakılması

Haberin Devamı
Sıradaki haber yükleniyor...
holder