Opr. Dr. Hande Akbaş 2-3 gün dinlenmek yeterli
HABERİ PAYLAŞ

2-3 gün dinlenmek yeterli

Haberin Devamı

Tüp bebek uygulamasında embriyo transferi yapılan kadını yarım saat dinlendirmek yetiyor. Hastalar 2-3 gün fiziksel aktiviteden uzak durunca kendini daha iyi hissediyor. Ama sonra hayata devam etmek gerekiyor.

Menopoza mı girdim?

46 yaşındayım ve adet kanamalarım azaldı, arada bir ter de basıyor. Acaba menopoza mı giriyorum? Biraz erken değil mi?

CEVAP

Sevgili okuyucum, genellikle 40 yaşını doldurduktan sonra ortaya çıkan menopoz için erken demiyoruz. Ülkemiz ortalamasının 50-52 yaş olması dikkate alınırsa o zaman sizinkinin beklenenden erken olduğu söylenebilir. Şu an için sadece adet kanamaları azalmış, kesilmemiş. Menopoz demek için kadının 1 yıl hiç adet olmaması gerekir.

Bahsettiğiniz bulgulara baktığımda daha çok menopoz öncesi dönemde olduğunuzu düşünüyorum. Yani birkaç yıl daha adetlerin az da olsa devam etmesi mümkün. Şikayetleriniz sizi çok rahatsız etmeye başladıysa bu geçiş döneminde yapmanız gerekenlerle ilgili bir kadın hastalıkları ve doğum uzmanına başvurabilirsiniz.

Anne olmak istiyorum

Eşim 25, ben 23 yaşındayım. 8.5 aylık evliyiz. Korunmuyoruz ama hamile kalamıyorum. Adetim düzenli. Doktora gittim, tahlillerde sıkıntı yoktu. Ne yapmamı tavsiye edersiniz?

CEVAP

Sevgili okuyucum, yaşınız genç. Kadın hastalıkları ve doğum uzmanına gittiyseniz ve ultrasonda soruna rastlamadıysa bekleyebilirsiniz. Anladığım kadarıyla sadece size bakılmış.

Eşinizin meni örneği vermesi kolay olduğundan isterseniz 3 günlük bir cinsel perhiz sonrası, bir de sperm analizi yaptırırsanız ve o da normal çıkarsa birkaç ay daha bekleyebilirsiniz. Çiftlerin yüzde 80’i korunmayı bıraktıkları ilk 1 yıl içinde, yüzde 90’ı ise 2 yıl içinde gebe kalmaktadır.

Kaç gün dinleneyim?

31 yaşındayım, ilk embriyo transferim olacak ve 2-3 gün evde dinlenmeyi düşünüyorum. Transferimden 3-4 gün sonra sosyal hayatıma dönmemde sakınca var mı? Ayakta kalmakta fazlaca sıkıntı olur mu? Bazı yiyeceklerin tutunmaya yardımcı olduğu söyleniyor. Ne dersiniz?

CEVAP

Sevgili okuyucum, genellikle embriyo transferi sonrası hastayı yarım saat dinlendirmek yeterli olmakla birlikte hastalar kendilerini daha rahat hissettikleri için 2-3 gün ağır fiziksel aktivite gerektirecek işlerden kaçınmalarını önermekteyiz. Ama sonrasında normal hayatınıza dönebilirsiniz.

Bunlara topuklu ayakkabı, araçla seyahat de dahildir. Transfer sonrası yeşil ve kırmızı besinler antioksidan olduğundan genellikle bunlarla beslenmeyi öneririz. Ama hiçbir yiyeceğin embriyonun tutunmasını artırdığına yönelik bilimsel bir kanıt yoktur.

Sıradaki haber yükleniyor...
holder