Opr. Dr. Hande Akbaş 2 yılda bir mutlaka yaptırın
HABERİ PAYLAŞ

2 yılda bir mutlaka yaptırın

Haberin Devamı

8 kadından 1’inde görülen meme kanserinin erken tanısı için en etkili yol mamografi. Memede şüpheli bir lezyon yoksa kadınlara 40 yaşından sonra önerdiğimiz mamografi estetik açıdan memelere zarar vermez. Sorun çıkmadığı sürece 2 yılda bir yaptırın

Düşük yapıyorum

32 yaşında, 4 yıllık evli kadınım. 3 yıldır çocuk istememe rağmen bir türlü olmuyor. Hamile kalabiliyorum ama düşüyor. Neden ben bu kadar çok düşük yapıyorum?

CEVAP

Sevgili okuyucum, tekrarlayan gebelik kayıplarının başta genetik sebeplerden olmak üzere birçok nedenden kaynaklanabilmesi söz konusu.

3 yıldır çabalamanıza rağmen bebeğinizi kucağınıza alamadıysanız daha fazla bu üzücü durumu tekrar tekrar yaşamak yerine bir an önce üreme tıbbı alanında deneyimli bir uzmana başvurun. Önce neden anlaşılacak ardından size yönelik en uygun tedavi yöntemin kararı verilecektir.

Kaşıntı rahatsız ediyor

27 yaşındayım. 2-3 aydır adet dönemimden 1 hafta, 10 gün kadar önce vajinamda kaşıntı oluşuyor. Adet biteli 15 gün oldu ama kaşıntım devam ediyor. Ne yapmalıyım?

CEVAP

Sevgili okuyucum, bahsetmiş olduğunuz şikayetleri genellikle vajinal mantarlarda görmekteyiz. Ama tabii ki sizi muayene etmeden sadece yorum yapabiliyorum. Adet dönemlerinden sonra artması da genellikle kullanmış olduğunuz günlük pedin o bölgeyi terletmesi ve mevcut kanama nedeniyle bakterilerin üremesi için daha uygun bir ortamın meydana gelmesindendir.

Muayene olup öncelikle bu durum mantar mı anlaşılmalı, sonra da gerekli tedavi başlatılmalıdır. Nadiren bu tip uzun süreli kaşıntıların altında vulvada anormal hücresel gelişimlere de bağlı olabileceğinden tedavi sonrası geçmezse ya da sık sık nüks ederse o zaman kaşınan bölgelerden biyopsi alarak herhangi bir patoloji var mı emin olunmalıdır.

Memelere zararı var mı?

40 yaşındayım. Mamografi çekimi esnasında uygulanan sıkıştırma işlemi memelere estetik açıdan zarar verir mi? Yani deformasyona neden olur mu?

CEVAP

Sevgili okuyucum, mamografi memede şüpheli bir lezyon gözlenmediği müddetçe 40 yaş sonrası yapılmasını önerdiğimiz meme kanseri tarama yöntemidir. Çekilme sırasında sıkıştırma, çok abartıldığı kadar acı verici olmayıp meme yapınızda estetiksel hiçbir soruna yol açmayacaktır.

40 yaşından sonra yaşa bağlı bazı meme deformasyonları, sarkma zaten başladığı için mamografinin estetik etkilerinden çok 8 kadında 1 görülen meme kanserinin erken tanısı için mamografi yöntemini bir sorun çıkmadığı sürece 2 yılda bir muhakkak yaptırmanızı öneririm.

Sıradaki haber yükleniyor...
holder