Opr. Dr. Hande Akbaş 2 yılda bir mutlaka yaptırın
HABERİ PAYLAŞ

2 yılda bir mutlaka yaptırın

8 kadından 1’inde görülen meme kanserinin erken tanısı için en etkili yol mamografi çektirmek. Memede şüpheli bir lezyon yoksa kadınlara 40 yaşından sonra önerdiğimiz mamografi memelere kesinlikle zarar vermez, 2 yılda bir mutlaka yaptırın.

Neden düşük yapıyorum?

33 yaşında, 4 yıllık evli bir kadınım. 3 yıldır çocuk istememe rağmen bir türlü olmuyor. Hamile kalabiliyorum ama düşük yapıyorum. Neden ben bu kadar çok düşük yapıyorum?

CEVAP

Sevgili okuyucum, tekrarlayan gebelik kayıplarının başta genetik sebepler olmak üzere birçok nedenden kaynaklanabilmesi söz konusu. 3 yıldır çabalamanıza rağmen bebeğinizi kucağınıza alamadıysanız daha fazla bu üzücü durumu tekrar tekrar yaşamak yerine bir an önce üreme tıbbı alanında deneyimli bir uzmana başvurun. Önce neden anlaşılacak ardından size yönelik en uygun tedavi yöntemine karar verilecektir.

Haberin Devamı

Zarar verir mi?

40 yaşındayım. Mamografi çekiminde uygulanan sıkıştırma işlemi memelere zarar verir mi? Yani deformasyona neden olur mu? Sarkma yapar mı?

CEVAP

Sevgili okuyucum, mamografi memede şüpheli bir lezyon gözlenmediği müddetçe 40 yaş sonrası yapılmasını önerdiğimiz meme kanseri tarama yöntemidir. Çekilme sırasında sıkıştırma öyle abartıldığı kadar acı verici olmayıp meme yapınızda hiçbir soruna yol açmaz. 40 yaşından sonra yaşa bağlı bazı meme deformasyonları, sarkma zaten başladığı için mamografinin estetik etkilerinden çok 8 kadında 1 görülen meme kanserinin erken tanısı için mamografi yöntemini bir sorun çıkmadığı sürece 2 yılda bir mutlaka yaptırmanızı öneririm.

Anne olur muyum?

1.5 yıllık evliyim. Polikistlik over teşhisi konuldu. Doktor ilaç verdi. Günde 2 kere içecekmişim. Gebe kalabilir miyim? Bu tedavi ne kadar sürer? Polikistlik over geçer mi?

CEVAP

Sevgili okuyucum, bahsettiğiniz ilacın içeriği metformin olup bazı polikistik over sendromu hastalarında görülen insülin direncini kırmak için kullanılır. Adetleriniz düzensiz ve kiloluysanız genellikle bu ilaca başvururuz. Ama her polikistik over sendromu hastasına rutin verilen bir ilaç değildir. Başlandığında da sadece insülin direncinin kırılmasına yardımcı olur, polikistik over’i tedavi edici bir etkisi yoktur. Siz bu hastalığınızla ne yazık ki ömür boyu yaşayacaksınız. En büyük şikayetiniz hangi yöndeyse biz o konuda yardımcı olabiliriz. Anladığım kadarıyla bebek düşünüyorsunuz ve 1.5 yıldır olmamış. Artık daha fazla vakit kaybetmeden üreme tıbbıyla uğraşan bir hekime başvurarak bir sonraki tedaviye geçmenizi öneririm.

Haberin Devamı
Sıradaki haber yükleniyor...
holder