Opr. Dr. Hande Akbaş 2 yılda bir mutlaka yaptırın
HABERİ PAYLAŞ

2 yılda bir mutlaka yaptırın

Sekiz kadından 1’inde görülen meme kanserinin erken tanısı için en etkili yol mamografi çektirmek. Memede şüpheli bir lezyon yoksa, kadınlara 40 yaşından sonra önerdiğimiz mamografi estetik açıdan memelere zarar vermez. 2 yılda bir mutlaka yaptırmalı.

Ne zaman ilişkiye girebilirim?

İlk çocuğunu sezaryenle dünyaya getiren biri ikinci kez çocuk isterse ne kadar süre beklemeli? Spirali taktıran kişi kaç gün sonra eşiyle ilişkiye girebilir? Ne zaman kontrole gitmek gerekir?

CEVAP

Sevgili okuyucum, ilk çocuğunu sezaryenle dünyaya getiren getiren kadına en iyi şartlarda 1 yıl sonra ikinci kez gebe kalması önerilir. Bazen sezaryenden 6 ay geçmiş ve kazayla gebelik oluşmuşsa o zaman çok yakın takip edilerek bu gebeliğe de şans verilebilir. Ama ilk 6 ay içinde hamile kalınmışsa rahmin sezaryen kesisi yerinden gebelik ilerledikçe yırtılma riski çok fazla olur.

Haberin Devamı

Genellikle annenin sağlığı açısından bu gebeliğin devam etmemesi uygundur. Spiral takıldığı andan itibaren koruyuculuğu başlayan bir korunma yöntemidir. Genellikle takıldıktan 1 ay sonra kontrole giderek doğru yerde olduğundan emin olunmalı. Sonra yılda 1 kere düzenli kontrolünü yaptırmak yeterlidir.

Memelere zarar verir mi?

40 yaşındayım. Mamografi çekimi esnasında uygulanan sıkıştırma işlemi memelere zarar verir mi? Sarkma yapar mı?

CEVAP

Sevgili okuyucum, mamografi memede şüpheli bir lezyon gözlenmediği müddetçe 40 yaş sonrası yapılmasını önerdiğimiz meme kanseri tarama yöntemidir. Çekilme sırasında sıkıştırma çok abartıldığı kadar acı verici olmayıp meme yapınızda estetiksel hiçbir soruna yol açmaz.

40 yaşından sonra yaşa bağlı bazı meme deformasyonları, sarkma zaten başladığı için mamografinin estetik etkilerinden çok 8 kadında 1’inde görülen meme kanserinin erken tanısı için mamografiyi sorun çıkmadığı sürece 2 yılda bir muhakkak yaptırmanızı öneririm.

Yine kanama var

20 gün önce eşimle cinsel ilişki yaşadım. Hamile kalmamak için ertesi gün hapı içtim. Hapı aldıktan 1 hafta sonra kanamam oldu. Aradan 10 gün geçti. Şimdi yine kanamam var. Adet görmeme birkaç gün var. Çok ağrım var. Nedeni ne olabilir? Ne yapmamı önerirsiniz?

Haberin Devamı

CEVAP

Sevgili okuyucum, ertesi gün haplarıyla ilgili en sık rastladığımız şikayetlerden biri adet kanamalarında meydana gelen düzensizliklerdir. Yaşadığınız ve halen devam etmekte olan kanama ve ağrı, tamamen hapın yan etkisi sonucu ortaya çıkmıştır.

Kanda hormon düzeyleriniz eskiye dönünceye kadar bu kanamanız devam edebilir. Biz genellikle ertesi gün haplarını çok zorunda kalmadıkça tercih etmeyiz. Size önerim, bu ilaçları kullanmak yerine doğum kontrol haplarına veya spiral kullanımına geçmenizdir.

Sıradaki haber yükleniyor...
holder