3 ay geçtikten sonra gebelik denenebilir

YAZI BOYUTU
Abone Ol Google News
Laparoskopik olarak yapılan dış gebelik ameliyatlarının üzerinden 2-3 ay geçtikten sonra korunmayı bırakabilirsiniz. Çünkü bu süre yeniden gebeliği denemeniz için yeterli...

Acaba ilaçlar yüzünden mi?

31 yaşındayım. Daha önce prolaktin için birkaç kez ölçüm yaptırmıştım, normaldi. Ama yumurtlama tedavisinde progesteron yükselmiş, prolaktin de artmış. Yumurtlamaya yardımcı ilaçlar bu hormonun yükselmesine neden oluyor mu?

CEVAP

Sevgili okuyucum, yumurtlama tedavisinde kullanılan hormon ilaçları otomatik olarak beyinden salgılanan prolaktin hormonunda artışa neden olur. Bu tedaviler başlandıktan sonra prolaktin bakılması yanıltıcı sonuçlar vereceğinden kesinlikle doğru değildir. Nitekim sizde de yumurtlama döneminizde bakılan prolaktin normal olmasına rağmen yüksek çıkmış. Kaygılanmayın. Tedaviniz sonlandıktan 1 ay sonra tekrar baktırın. Önceden de normal olduğundan tekrar normale dönmüş olduğunu göreceksiniz.

Ne zaman gebe kalırım?

3 ay önce dış gebelikten kapalı ameliyat oldum, kistlerim alındı. Ama adet görmedim. Doktor yeniden hamile kalmam için süre vermedi. Ne zaman gebe kalırım?

CEVAP

Sevgili okuyucum, laparoskopik dış gebelik ameliyatları sonrası 2-3 ay içinde çift tekrar gebelik için deneme yapabilir. Sizde de ameliyat üzerinden 3 ay geçmiş. Artık hamile kalmayı deneyebilirsiniz. Gebelik için adetlerin düzenli olması gerekir. Uzmana kist ameliyatı geçirdiğinizi ve yumurtalık rezervine baktırmak istediğinizi söyleyin. Gerek ultrason gerek kanda hormon düzey ölçümleriyle neden adet olamadığınız anlaşılır.

4 gün önce başlıyor

22 yaşında kızım. Sürekli karnım ağrıyor. Özellikle adet göreceğim zamanlar kasıklarıma kramp giriyor. Ağrılar genelde adet görmeden 4 gün önce başlıyor. Sizce ciddi bir durum mu?

CEVAP

Sevgili okuyucum, ağrılı adet gören hastalarda ilk elenmesi gereken hastanın yumurtalıklarında kistik yapının olup olmadığının araştırılmasıdır. Bunun için kadın hastalıkları ve doğum uzmanına muayene olmanızı öneririm. Eğer kist veya başka bir patoloji tespit edilmezse o zaman bu ağrılar etkili yumurtlamanızın bir sonucu olabilir ve doktorunuz acının hafiflemesi için uygun ilacı başlayacaktır.

Yazarlarımızdan

Sıradaki haber yükleniyor...
holder