Opr. Dr. Hande Akbaş 3 aydan sonra saçınızı boyatabilirsiniz
HABERİ PAYLAŞ

3 aydan sonra saçınızı boyatabilirsiniz

Haberin Devamı

Gebelikte her kadının güzel ve bakımlı olmaya hakkı var. Makyajınızı yapabilir, manikür, pedikür yaptırabilirsiniz ama hijyen kurallarına dikkat edin. Saçınızı ise ilk 3 aydan sonra boyatın, böylece bebeğinizi riske atmamış olursunuz...

Makyaj yapamaz mıyım?

27 yaşındayım, 7 haftalık gebeyim. Sizce makyaj yapmamda, manikür yaptırmamda sakınca var mı? Kafam çok karıştı.

CEVAP

Sevgili okuyucum, halk arasında en yanlış bilinen konulardan birisi gebelikte yüz ve tırnak bakımının yasak olduğudur. Bu doğru değildir. Makyaj yapabilir, manikür ve pedikür yaptırabilirsiniz. Sadece hijyene dikkat etmeli, steril edilmemiş aletler kullanmamalısınız. Saç boyamaya gelince; hastalarıma 11-12’nci haftaya kadar beklemelerini öneriyorum. Her ne kadar organik boyalar çıkmış olsa bile yine de içlerinde kimyasal bulunma riski taşır. İlk 3 ay bebeğin organ gelişimi hızla olduğundan bu süreçte herhangi bir olumsuz etkilenme bebeğinizde sakatlık yaratma riskine yüksek oranda sahiptir.

Aylardır uğraşıyoruz

3 yıldır çocuk istiyoruz. Bir kez düşük yaptım, bir dış gebelik geçirdim. Sağ tüpümü aldılar. Yumurtlama için ilaç verdiler. Yumurta çatlatma iğnesi de yapıldı. Artık sıkıldım. Eşimin sperm sayımı 20 milyon çıktı. Ne yapalım?

CEVAP

Sevgili okuyucum, rahim filmi çektirmenizi öneririm. Rahim ve tüpleriniz incelenerek düşük ya da dış gebeliği açıklayacak bir sorun var mı araştırılmalı. Ayrıca sizin ve eşinizin genetiğine bakılmalı. Tüm bunlar normalse yumurtlama hapları ile vakit kaybetmek yerine üreme tıbbı konusunda deneyimli bir uzmana başvurarak aşılama veya daha sonraki adımlara geçebilirsiniz. Eşinizin sperm sayısı normal sınırlarda.

Sonuç alamadım

2 yıllık evliyim, 28 yaşındayım. Yumurtam çatladığı halde hamile kalamıyorum. İlaç tedavisinden bir sonuç alamadım. Sizce aşılama için beklemeli miyim?

CEVAP

Sevgili okuyucum, 2 yıllık evlilikte korunmasız ilişkiye rağmen gebelik oluşmadıysa beklemeyin. Kaldı ki yumurtlama ilaçlarından da bu zamana kadar sonuç alamamışsınız. Bu alanda uzman bir hekime başvurduğunuzda çocuk sahibi olamamanızın öncelikle sebebi anlaşılacak. Ona göre de gerekli tedavi yöntemine karar verilecektir. Bazen sebebi açıklanamayan infertile dediğimiz durumlarda hasta aşılamayla bile gebe kalamadığı için tüp bebeğe geçildiğinden, aşılama için bekleyip vakit kaybetmemenizi öneririm. En azından bir çocuğunuz olsun sonra beklersiniz.

Sıradaki haber yükleniyor...
holder