Opr. Dr. Hande Akbaş 35 yaşından sonra doğurganlık azalıyor
HABERİ PAYLAŞ

35 yaşından sonra doğurganlık azalıyor

Çocuk sahibi olmak isteyen kadınlara eğer şartlar uygunsa hamileliği çok ertelememelerini öneriyoruz. Çünkü 35 yaşından sonra doğurganlık hızla azalmaya başlıyor. Bu nedenle önleminizi alın ve bir an önce bebeğinize kavuşun.

Hapı bıraktım

27 yaşındayım, 5 yıldır doğum kontrol hapıyla korunuyordum. Ancak 1 ay oldu, hap kullanmayı bıraktım. Ne zaman hamile kalabilirim?

CEVAP

Sevgili okuyucum, doğum kontrol ilaçlarını bıraktıktan sonra maksimum 2-3 ay içinde yumurtlama eski haline döner. Dolayısıyla 1-2 ay sonra bu ilacı hiç kullanmamış birinin her ay şansı ne kadarsa sizin de o kadar olacaktır. Sağlıklı çiftin her ay korunmadan hamile kalma ihtimali yüzde 20-25 civarıdır.

Haberin Devamı

Adetlerim düzensizleşti

34 yaşında, bekar kadınım. Şimdiye kadar hiç kimseyle beraberliğim olmadı. Son 3 aydır adet düzensizliği yaşıyorum, kanamalarım azaldı. Benim endişem bu yaştan sonra çocuğum olur mu?

CEVAP

Sevgili okuyucum, normal şartlarda bir kadının doğurganlığı 42-43 yaşına kadar azalarak sürer. Ama genetik bazı nedenlere bağlı olarak üretkenlik yaşı kişiden kişiye değişir. Ailenizde erken menopoza girmiş anne, abla veya teyze gibi birinci derece bir yakınınız varsa, o zaman bu durumun sizde de tekrarlama riski bulunduğundan gebelik yaşını çok ertelememenizi öneririm.

Öncelikle yaşadığınız adet düzensizliğinin sebebi bir kadın doğum uzmanı tarafından araştırılmalı birtakım hormon tetkikleri yapılarak kaynağı bulunmalı. Düzensizliğin sebebi yumurtalık rezervinizin azalmasına bağlı mı yoksa başka sebeplerden mi kaynaklanıyor ayırımı yapılmalı. Sebep yumurtalık fonksiyonlarınızın azalması ise çocuk istiyorsanız geciktirmeden deneyin. Değilse sebebin giderilmesiyle adetleriniz eski sıklığına döner. 35 yaşından sonra doğurganlık hızla azaldığından, anne olmak isteyen tüm kadınlara bu yaştan önce gebe kalmaları tavsiye edilmektedir.

Tek yumurtalığa sahibim

23 yaşındayım, yumurtalık kisti sebebiyle üç kez ameliyat oldum. İlkinde sağ yumurtalığım alındı. Kalanda kist saptandı. Birer yıl arayla iki ameliyat daha oldum. Altı senedir tek yumurtalıkla yaşıyorum. Üç aydır neredeyse 16-17 günde bir adet görmeye başladım. Bekarım ve menopoza girmekten korkuyorum. Ciddi kansızlık sorunum varmış. Ne olur beni aydınlatın.

Haberin Devamı

CEVAP

Sevgili okuyucum, yaşınız çok genç. Bir yumurtalığınızın alınmış olması ve diğer yumurtalığınıza iki kez ameliyat yapılması yumurtalık rezervinizi epey azaltmış olmalı. Elimizde yumurtalık rezervini gösteren bazı kan tetkikleri ve yaptığımız ultrasonlar var. Bunlar sonucunda rezerviniz azalmışsa tamamen bitmeden önce yumurtalarınızı dondurma şansınız mevcut. Bunun için üreme tıbbıyla ilgilenen bir kadın doğum uzmanına hızlıca başvurmanızı öneririm.

Sıradaki haber yükleniyor...
holder