Opr. Dr. Hande Akbaş 35 yaşından sonra şansınız azalıyor
HABERİ PAYLAŞ

35 yaşından sonra şansınız azalıyor

Tüp bebekle olur mu?

36 yaşındayım. Hormon değerlerim normal görünüyor ama yumurta oluşumu için bana iğne yapıyorlar. Eşimin sperm değerleri sorunluymuş. İki kez aşılama yaptırdık ama tutmadı. Acaba tüp bebek yaptırsam anne olma şansım ne kadar?

CEVAP

Sevgili okuyucum, yaşınız 36 olmuş ve eşinizin sperm sayısı düşük olmasına rağmen 2 kez aşılama denenmiş. Bu nedenle size daha fazla aşılamayla vakit kaybetmenizi önermem. Sizin yumurtalık rezervinizi ultrasonda değerlendirmeden tüp bebek ile gebelik şansınızı söylemek doğru olmaz. Ancak 35 yaşından sonra kadında yumurta rezervi de azalmaya başladığı için eşinizin problemine sizinki de eklenmeden tüp bebeğe başvurmanızı öneririm.

Haberin Devamı

İkinciyi istiyoruz

36 yaşındayım, 6 yaşında bir oğlum var. Tedavi görmeden anne oldum. 2 yıldır bir kızımız olsun istiyoruz, olmuyor. Doktora gittim. Hormon testlerini alınca çok üzüldüm, onları size gönderiyorum. Bu değerlerle benim gebe kalma şansım nedir? Doktorum yumurtlama olup olmadığını bakacağını söyledi. Bu durum eşimi de çok etkiledi. İkimiz de çok ümitlenmiştik. Ne yapabiliriz?

CEVAP

Sevgili okuyucum, yaşınız 36 olmasına rağmen yazmış olduğunuz hormon sonuçlarına göre yumurtalık rezerviniz çok azalmış görünüyor. Size önerim ikinci çocuk konusunda kararlıysanız bir an önce tüp bebek tedavisine başvurmanız. Sizin yumurtalıklarınız yaşıtlarınıza göre daha hızlı yaşlanmış ve bu tetkik bir kere yapılsa da durum daha iyi olmayacak.

Geri kalan yumurtaları da kaybedeceksiniz. Ağlamak yerine bir an önce karar vererek tedaviye başvurmalısınız. Ülkemizde embriyolara cinsiyet tayini yapılmıyor. Ama kız çocuk konusunda istekliyseniz bununla ilgili yardımı yurtdışından alabilirsiniz.

Baş ağrısı çekiyorum

28 yaşında kadınım. Bir kızım var. Benim sorum adet dönemlerimle ilgili. Son 06 aydır adet döneminde çok şiddetli baş ağrıları çekiyorum. Bir de hiç kanamam olmuyor. Eskiden 4-5 gün sürerken şu an bir gün bile değil. Bunun sebebi ne olabilir?

CEVAP

Sevgili okuyucum, adet öncesi dönemlerde baş ağrısı görülebilir. Ama çok şiddetli olmaya başladıysa mutlaka bir nöroloji uzmanına başvurmanızı ve muayene olmanızı öneririm. Migrenin adet öncesi dönemlerde atak sıklığının artabileceği yayınlarla bildirilmiştir. Adet kanamanızın azalmasının sebebini öğrenmek için öncelikle bazı hormon düzeylerinizin ölçülmesi gerekir. Bu nedenle de kadın hastalıkları uzmanına başvurmanız yeterli olacaktır.

Haberin Devamı
Sıradaki haber yükleniyor...
holder