Opr. Dr. Hande Akbaş 37 yaşından sonra azalıyor
HABERİ PAYLAŞ

37 yaşından sonra azalıyor

Yumurtalık rezervi bazı kadınlarda erken bazen de yaşla birlikte azalma gösteriyor. Özellikle 37 yaşından sonra her kadında bu rezerv azalır. Bu nedenle anne olmak istiyorsanız vakit kaybetmeyin.

Enfeksiyon varmış

Ultrason muayenesinde, endemetriumda düzensiz kalınlaşma (14 mm) ve sağ over’de ödem tespit edildi. Bir de yumurtalarda enfeksiyon, bu arada adet döngüsünde 20’nci gündü. Sizce bu önemli bir sorun mudur? Karnımdaki ağrı sebebiyle apandist ve kadın hastalığından şüphelendiler.

CEVAP

Sevgili okuyucum, adetinizin 20’nci gününe göre endometrium kalınlığınız beklenen kalınlıkta. Genellikle endometrium düzensizliklerinde bir sorundan şüphelendiğimizde hastayı adet bitiminde tekrar görüp değerlendirmek isteriz. Endometrial patolojiler esas bugünlerde daha net değerlendirilebilir.

Haberin Devamı

Apandisit saptanmadıysa, gerek sağ yumurtalığınızda ödem, gerek genital bölgede enfeksiyon ve karında hassasiyet, pelvik enflamatuar hastalık denilen durumu düşündürüyor. Bu durum genellikle vajinal enfeksiyonların önce rahime oradan da yumurtalıklara yayılmasına bağlı görülür.

Size önerim enfeksiyona yönelik bir an önce gerekli antibiyotik tedavisini başlamanızdır. Aksi taktirde enfeksiyon apseleşerek cerrahi müdahale gerekecek kadar ilerleyebilir ki bu hiç tercih etmeyeceğimiz bir durumdur.

Hormon tedavisi yapılıyormuş

44 yaşında menopoza girdim. Artık hiç istek duymuyorum. Okuduğum kadarıyla hormon tedavisi yapılıyormuş. Neden bana yapılmadı?

CEVAP

Sevgili okuyucum, menopozda bazı kadınlarda libido dediğimiz cinsel istekte artış yaşanırken ne yazık ki bazı kadınlarda da cinsel istekte azalma görülüyor. Bunu artırabilmek için birtakım hormonlar kullanabilirsiniz, bu doğru. Ama bunların meme üzerine bazı olumsuz etkileri de olduğundan mutlaka doktor kontrolunde ve kısa süreli kullanımlar önermekteyim.

Libido yani cinsel istek azalması tek başına menopozdan kaynaklanmayabileceği için size önerim öncelikle bir psikiyatriste görünmeniz. Bunun başka nedeni olabilir mi araştırıp eğer psikolojik olmadığına kanaat getirilirse o zaman belki kısa dönem hormon kullanımını deneyebilirsiniz.

Haberin Devamı

Gebe kalır mıyım?

FSH değerlerim 8.59 çıktı. Bunu düşürmek için ne yapmalıyım? Yumurtayı güçlendirici verilemez mi? Bu değer her ay artar mı? Biz korunmuyoruz, hamile kalacak mıyım?

CEVAP

Sevgili okuyucum, bahsetmiş olduğunuz FSH değerinde herhangi bir olumsuz yön yok. FSH 12’e hatta bazen 15’e kadar rezervin kötü olduğunu gösteren bir bulgu olarak kabul edilmez. Yumurtalık rezervi azaldığı zaman bunu arttırıcı bir ilaç yoktur. Ama FSH 8 ile, eşinizde bir sorun yoksa gebe kalabilirsiniz.

FSH değeri yaş ilerledikçe artar, özellikle 37 yaşında sonra biyolojik olarak yumurtalık rezervi her kadında azalır. Sizde eşlik eden başka bir sorun yoksa, kendi kendinize deneyin. 1 yıl içinde gebe kalamazsanız o zaman fikrimizi almanız doğru olacaktır. Şu anda sadece FSH 8 ile endişelenecek bir durum olduğunu düşünmemekteyim.

Sıradaki haber yükleniyor...
holder