Opr. Dr. Hande Akbaş 40 yaşındaysanız hapı bırakın
HABERİ PAYLAŞ

40 yaşındaysanız hapı bırakın

En güvenilir doğum kontrol yöntemlerinden biri haplar. Ama 40 yaşına gelmiş kadınların bu ilaçları kullanmasını önermiyoruz. Çünkü beyne pıhtı atılma riski çoğalıyor. Ayrıca 10 yıldan fazla bu hapların kullanımının meme kanseri riskini artırabiliyor.

Nasıl korunmalıyım?

29 yaşındayım. İki haftaya evleniyorum. Biz birkaç yıl çocuk istemiyoruz. Biz nasıl korunabiliriz?

CEVAP

Sevgili okuyucum, hiçbir korunma yöntemi muayene edilmeden önerilmez. Her yöntemin kendisine göre artı ve eksileri bulunduğundan size önerim eşinizi bir kadın hastalıkları ve doğum uzmanına götürmeniz. Muayene sonrası yönteme doktorla karar vermenizdir.

Haberin Devamı

İlacı bırakınca kanama olmuyor

28 yaşındayım, düzensiz adet görüyorum. Yumurtalığımın çalışmadığını söylediler. Verdikleri ilaçlar da fayda etmedi. Doğum kontrol ilacı kullanıyorum, içince adet görüyorum. Bırakınca kesiliyor. Ne yapmalıyım?

CEVAP

Sevgili okuyucum, anlaşıldığı kadarıyla genç yaşta yumurtalık fonksiyonlarınız azalmış. Düzensiz de olsa adet görmeniz menopoza girmediğinizi gösteriyor. Dolayısıyla yumurtalık rezervinize bakılmalı. Yumurta varsa ve evliyseniz menopoza girmeden önce tüp bebekle çocuk sahibi olmaya çalışın. Bekarsanız var olan yumurtalarınızın dondurulmasını sağlayabilirsiniz.

Hapla korunuyorum

40 yaşındayım ve 20 yıllık evliyim. Bir süredir doğum kontrol hapıyla korunuyorum. Adet dışı kanamalarım ve bel ağrım var. Sorunum ne olabilir?

CEVAP

Sevgili okuyucum, 40 yaşına gelmiş bir kadına doğum kontrol yöntemi olarak artık hap önermiyoruz. Hapların 40 yaş sonrası beyne pıhtı atılması riskini artırıcı yan etkileri var. Ayrıca 20 yıldır bu yöntemle korunduğunuzdan bu nedenle de hapı hemen bırakmanızı öneririm. Yapılan çalışmalarda 10 yılın üzerindeki kullanımlarda bu tür hormonal ilaçlar meme kanseri riskini artırdığı ortaya konulmuştur.

Dış gebelik mi?

4 gün önce kürtaj oldum. Doktorum parça aldı, “Patoloji sonucuna göre dış gebelik olabilir” dedi. Beta hcg tahlili yaptırdım, sonuç 483 çıktı. Kürtaj olmadan önce 520 çıktı. Yani değerin düşmemesi dış gebeliğin göstergesi mi?

CEVAP

Sevgili okuyucum, kanda gebelik hormonu 520 olan kadında dış gebelik teşhisi koyabilmek mümkün değildir. Sadece kanda gebelik hormonunu takip etselerdi belki değer kendiliğinden bile düşecekti. Maalesef gereksiz yere müdahale edilmişsiniz. Nitekim değerler düşmeye başlamış. Buradan da dış gebelik olmadığınız, düşük yaptığınız belli olmakta. Bunu geçirmiş olduğunuz işlem bile tetiklemiş olabilir. Size önerim kendinize bu tür cerrahi işlemler yaptırmadan önce mutlaka ikinci bir görüş alın.

Haberin Devamı
Sıradaki haber yükleniyor...
holder