Opr. Dr. Hande Akbaş 45 yaşın altındaysanız hormon işe yarayabilir
HABERİ PAYLAŞ

45 yaşın altındaysanız hormon işe yarayabilir

Menopoz bazı kadınlar için zorlu geçiyor. 45 yaşın altındaysanız bu zamanı rahat atlatmak için kısa bir hormon tedavisi işe yarayabilir. 45’in üzerindeyseniz antidepresanlar, bitkisel destekler, diyet ve spor yeterli olur.

İlaçları kullandım

Üç yıldır menopozdayım. Sürekli ateş basıyor, çok terliyorum. İçimde hep sıkıntı var. Ayrıca midem şişiyor. Tuvalete çıkmakta zorlanıyorum. Doktorun verdiği ilaçları bir süre kullandım. Ama ilaç kullanırken de aynıydı. Bana yardım edin.

CEVAP

Sevgili okuyucum, yaşınızı belirtmemişsiniz ama 45 yaşın altındaysanız bu süreyi rahat atlatmak için kısa dönem hormon tedavisi kullanmanızın yardımı olabilir. Ama 45 yaşının üstündeyseniz bu süreçte bazı antidepresanlar, bitkisel ilaçlar, diyet ve spor yeterli olur. Mide-bağırsak sorunu için bir gastroenteroloji uzmanına başvurun.

Haberin Devamı

Canım yanıyor

30 yaşındayım ve 4 yıllık evliyim. 1 oğlum var. Normal doğum yapmıştım. Ikınırken vajinamda yanma hissettim. İlişkide canım yanıyor ve kan geliyor. Ne yapmam gerekiyor?

CEVAP

Sevgili okuyucum, bulgular idrar yolu iltihabını düşündürmekle birlikte bazen vajinal enfeksiyonlar da aynı bulguları yaratabilir. Önerim kadın hastalıkları ve doğum uzmanına başvurmanız. Jinekolojik muayene olarak vajinal smear ve gerekirse vajinal ve idrar kültürlerinizi yaptırın. Üreyen mikroorganizmaya göre tedavi başlanacak ve şikayetler gerileyecektir.

Hamile değilim

İki yıldır evliyim. Dört aydır korunmuyoruz. Adetim gecikiyor, hamile değilim. Neden böyle?

CEVAP

Sevgili okuyucum, sağlıklı bir kadın hamile değilse adet gecikmesi yaşaması normal bir durum değildir. Mutlaka araştırılması gerekir. Gebe değilseniz lütfen bir uzmana başvurun. Ultrasonografiyle rahim ve yumurtalıklarınız değerlendirilsin. Doktorunuz gerek duyarsa adet düzensizliğine neden olabilecek bir takım hormonlara bakar.

3 kez adet gördüm

42 yaşındayım. Geçen ay 3 kez adet gördüm. Acaba bu kadar sık adet görmem erken menopozun belirtisi mi? Ne yapmamı önerirsiniz?

CEVAP

Sevgili okuyucum, menopozun ülkemizde ortalama yaşı 51-52 olmakla birlikte sizin genetik özelliklerinize bağlı olarak daha erken de ortaya çıkabilir. Siz muhtemelen perimenopoz dediğimiz menopoz öncesi durumu yaşıyorsunuz. Yani yumurtalık rezerviniz çok azalmış ancak vücudunuzdaki östrojen yani kadınlık hormonu üretimi tam olarak bitmemiş halde. Bu durumun ortaya çıkması için en doğru yol adetinizin 3’üncü günü bir jinekoloji uzmanına başvurarak kanda bir takım hormon düzeylerinize baktırmanız olacaktır.

Haberin Devamı
Sıradaki haber yükleniyor...
holder