Opr. Dr. Hande Akbaş 45 yaşından gençseniz ilaç kullanabilirsiniz
HABERİ PAYLAŞ

45 yaşından gençseniz ilaç kullanabilirsiniz

Erken menopozda kadına bir süre hormon replasman tedavisi yapılır. Bu 45 yaşından genç kadınlara önerilir. Bu yaştan sonra meme kanseri riskini artırdığı için uygun değil.

Hormon ilacına başladım

Bir yıldır hormon replasman hapı kullanıyordum. İki ay önce bıraktım. Saçlarım dökülüyordu, hap mı neden oldu diye düşündüm. Ama onunla ilgisi yokmuş. Sıkıntılarım başlayınca yeniden hormon ilacına başladım. Bir şey olur mu?

CEVAP

Sevgili okuyucum, erken menopoza girdiyseniz hormon replasman tedavisi kullanabilirsiniz. Gençten kastım 45 yaş öncesidir. Bu yaştan sonra menopoza girmiş kadınlarda hormon takviyesi meme kanseri riskini artırdığı, kalp hastalıkları riskini azaltmadığı için çok önerilmez. Kaldı ki siz bir süre kullanmışsınız. Özellikle ilk 3 yıldan sonra yukarıda bahsettiğim riskler daha da arttığı için çok önermeyiz.

Haberin Devamı

Menopoza mı girdim?

39 yaşındayım ve 1 çocuk annesiyim. Adetim düzenliydi. İki ay önce büyük bir üzüntü yaşadım ve adet görmedim. Doktor “Post menopoz” dedi. İlaç verdi. Bir hafta sonra adet göreceğimi söyledi, olmadı. Kesin menopoza girmiş olabilir miyim? Çocuğum olmayacak mı?

CEVAP

Sevgili okuyucum, gerek ultrason gerek bazı kan tahlilleriyle kadının menopoza girip girmediği söylenebilir. Doktorunuz menopoza yakın olduğunuzu düşünmüş olmalı ki size o ilacı vererek adet olabileceğinizi söylemiş. Eğer menopoza girmişseniz ne yazık ki yumurtlama bitmiştir, ikinci kere anne olma ihtimaliniz kalmaz. Büyük bir üzüntü sonrası ilk kez sorun yaşadığınızı anlatmışsınız.

Nadiren aşırı stresten sonra da böyle durumlar görülür. Sorun buysa bir süre sonra tekrar adet görmeye başlayabilirsiniz. Ama adet görmek her zaman yumurtlama anlamına gelmez. Vakit kaybetmeden gebelik şansınız kalmış mı diye mutlaka üreme tıbbı konusunda deneyimli bir uzmana muayene olun.

Hapları kullansam mı?

Doğum yapalı 1 yıl oldu, adet görmedim. Adet görmeye başlamadan doğum kontrol hapı kullanabilir miyiz?

CEVAP

Sevgili okuyucum, adet görmeden de kullanılabilen gebelikten koruyucu ilaçlar mevcuttur. Keza bebeğinizi emziriyorsanız bu ilaçları kullanmanız daha doğru olur. Eğer emzirmeyi kestiyseniz adetinizin başlamış olması gerekirdi. Öncelikle doktora başvurarak neden adet görmediğiniz araştırılmalıdır. Sonrasında adetiniz yeniden başladığında doğum kontrol ilacını kullanabilirsiniz.

Haberin Devamı
Sıradaki haber yükleniyor...
holder