Opr. Dr. Hande Akbaş 4’üncü ayda doğru sonuç alınır
HABERİ PAYLAŞ

4’üncü ayda doğru sonuç alınır

Aileye bebeğin geleceği öğrenilince anne adayı bebeğinin cinsiyetini bilmek istiyor ve heyecanla bekliyor. En sağlıklı bilgiyi gebeliğin 4’üncü ayında yapılan ultrasonla alabilir, bebeğinizin kız mı yoksa erkek mi olduğunu öğrenebilirsiniz.

Bebeğim erkek mi?

İlk çocuğum kızdı, karnımda çok oynardı. 3 ay bulantı çektim. Şimdi ise bulantım yok. 3 aylık hamileyim. Acaba bebeğin cinsiyeti erkek mi?

CEVAP

Sevgili okuyucum, gebelikte bebek hareketleri en erken 17-18’inci haftalarda hissedilebilir. Bu zamana kadar hissettiğiniz hareketler bebeğinizden değil, bağırsak hareketlerinden kaynaklanır. Dolayısıyla bu gebelikte hareket hissetmiyor olmanız gayet normaldir. İlk 3 ay bulantı bazı gebeliklerde görülebilir. Sizin de ifade ettiğiniz gibi yüzde 90’ı ilk 3 ay sonunda kaybolur. Gebelikte farklı bulgular yaşasanız bile bunun bebeğin cinsiyetiyle hiçbir ilgisi yoktur. Bebeğin kız ya da erkek olduğu ancak 4’üncü ayda yapılan ultrasonla anlaşılabilir.

Haberin Devamı

Yoğun kanamam var

23 yaşındayım. İlk adet olduğumda 21 gün sürdü. Çok şiddetli kanamam vardı. Hasta bezleri kullanırdım. Şimdi de 1 ayın içinde 2 defa adet görüyorum. Kanamam çok oluyor. Acaba ciddi bir sorun olma ihtimali var mı?

CEVAP

Sevgili okuyucum, mutlaka bir kadın doğum uzmanına muayene olmanız gerekir. Öncelikle rahiminizin içinde polip, myom gibi yer kaplayıcı bir sebep var mı araştırılmalı, sonra da hormonlarınız kontrol edilmelidir.

Çocuk sahibi olamadık

28 yaşında, 8 aylık evli kadınım. Bir süre önce akıntı için doktora gittim. Doktorum vajinal yoldan kullanılan tablet verdi. Bunun eşime de geçebileceğini belirtti. Eşimle 3 aydır korunmuyoruz ama çocuk sahibi olamadık. Akıntı yüzünden mi?

CEVAP

Sevgili okuyucum, kadınlarda vajinal enfeksiyonlar en sık rastlanılan jinekolojik şikayetlerden. Makat bölgesi, tuvalet, havuz v.b. dış kaynaklardan enfeksiyon alabileceğiniz gibi partnerinizden de almış olabilirsiniz. Bu sebeple çoğu vajinal enfeksiyonun en doğru tedavisi ilişkide olduğunuz kişinin de tedavisini içerir. Aksi taktirde sizi iyileştirsek bile partneriniz iyileşmediği sürece size her ilişkide aynı enfeksiyonu bulaştıracak, gereksiz yere antibiyotik kullanacaksınız. Korunmayı bırakalı sadece 3 ay olmuş. Yaşınız genç olduğunuzdan size önerim en az 9 ay daha kendi kendinize denemeniz. Bu süre sonunda gebe kalamadıysanız o zaman bir uzmana başvurursunuz.

Haberin Devamı
Sıradaki haber yükleniyor...
holder