Opr. Dr. Hande Akbaş 6 ay beklemek daha iyi oluyor
HABERİ PAYLAŞ

6 ay beklemek daha iyi oluyor

Haberin Devamı

Sezaryenle doğum yapan kadınlara ikinci gebelik için en az 6 aylık beklemelerinizi tavsiye ediyoruz. Bu süre rahmin iyileşmesi, ikinci doğumda zorlanıp yırtılmaması için gerekli...

Baş ağrılarım artıyor

27 yaşındayım. Adet dönemlerinde sancı çekmiyorum. Sadece aşırı yorgunluk oluyor. En büyük şikayetim bitmeyen baş ağrılarım ve ve her seferinde aşırı miktardaki kanamam. Sizce neden bu kadar çok kanamam oluyor?

CEVAP Sevgili okuyucum, baş ağrısı, yorgunluk premenstrüal sendrom dediğimiz adet öncesi gerilim sendromunun en sık rastlanan şikayetleridir. Nadiren migreni olan hastaların bu dönemde migren ataklarında sıklaşma olduğu da görülebilir. Adet sırasında sancı herkeste olacak diye bir kural yoktur. Adetleriniz düzenliyse sorun olduğunu düşünmüyorum. Kanama miktarındaki yoğunluk en baştan beri varsa zaten sorun oluşturmaz. Ama sonradan giderek arttıysa o zaman mutlaka bir uzmana muayene olmalısınız. Öncelikle ultrason ile rahim ve yumurtalıklarınıza bakılmalı sonra da bazı hormon düzeylerinizin normal olup olmadığı araştırılmalıdır.

Yeniden tüp bebek yaptırdım

40 yaşındayım. 3 ay önce 3’üncü tüp bebek denemesinde hamile kaldım ama erken doğum yaptım, bebeğim yaşamadı. Yeniden tüp bebek tedavisine başladım. Doktorum hızlı olmamız gerektiğini söylüyor. Sonuçlarımı size yazıyorum. Sezaryen sonrası tüp bebeğin tekrar tutma şansı nedir?

CEVAP Sevgili okuyucum, doğumunuz sezaryen olduğu için rahim iyileşmesi süre olarak en az 6 ayın geçmesini uygun buluyoruz. Bu süre zarfında yaşınız 40 olduğu için doktorunuzun beklemek istememesi, rezervinizin daha da azalmaması için. Ama şu halde toplanan embriyolar dondurulmadan size direkt transfer edilirse ve gebe kalırsanız gebelikte rahminizin erken yırtılmasına kadar giden ciddi sıkıntılar yaşayabilirsiniz. Madem tedaviye başlandı, mutlaka embriyolarınızın dondurulmasını talep edin.

Karım 2 kere hamile kaldı

9 yıllık evliyiz. Eşim bir defa normal, 3 tüp bebek denememizde 2 defa hamile kaldı. Kanda hamilelik hormonu yükseliyor ama 1 ay sonunda düşük oluyor. Sebebi ne olabilir? Deneyebileceğimiz yeni bir gelişme var mı?

CEVAP Sevgili okuyucum, sizin gibi tekrarlayan gebelik kayıpları olan hastalarımızda uyguladığımız halk arasında gebelik aşısı diye geçen bir uygulamayla düşük yapma ihtimalinizi epey azaltıyoruz. Size önerim yapılmadıysa önce sizin ve eşiniz periferik karyotip denilen genetik testini yaptırmanız. Ardından bu konuda uzman bir hekime başvurmanızdır.

Sıradaki haber yükleniyor...
holder