6 ay beklemek gerekiyor

02 Eylül 2015, Çarşamba 05:00
AA

Dış gebelik eğer iğneyle sonlandırıldıysa çiftin 6 ay süreyle korunması şart. Bu dönemde gebelik olursa iğnenin yan etkileri nedeniyle bebekte yapısal bazı anormallikler meydana gelebilir...

Rahim filmi gerekiyor mu?


Eşim ve ben 32 yaşındayız. 2 yıllık evliyiz. 3 ay doğum kontrol hapı kullandıktan sonra bebek sahibi olmak istedik. Eşimin sperm testi normal. Benim FSH değeri 6.3, E2 48.36 çıktıktan sonra diğer kontrolde yumurtalıklarımın yeterli boyuta ulaşmadığı anlaşıldı. Çatlatma iğnesi verildi. Hamile kaldım ama dış gebelik oldu, iğneyle sonlandırıldı. Doktorum “3 ay bekleyin” demişti. Başka bir doktor “6 ay beklemek gerekir, sonra rahim filmi çekilir” dedi. Rahim filmi çektireyim mi? 6 ay daha beklemem gerekiyor mu bilmiyorum. Siz ne dersiniz? CEVAP Sevgili okuyucum, öncelikle geçmiş olsun. Dış gebelik gibi zor bir hadise atlatmışsınız ama çok şükür ki ameliyat olmaksızın dış gebelik iğne ile sonlandırılabilmiş. Bu iğne yapıldıktan sonra çiftin 6 ay korunması ve asla gebe kalmaması gerekir. Size kullanılan bu iğne, bebekte bazı yapısal anormallikler yapacak kadar ciddi yan etkileri olan güçlü bir ilaçtır. 6 ay beklemeniz bu açıdan doğru olmuş. Dış gebelikten sonra kanda gebelik hormonu olan b-hCG’nin 5’in altına inmesiyle birlikte 6 ay beklemeden rahim filmi çektirebilirdiniz. Bunu çektirmeyi beklemekle vakit kaybetmişsiniz. Benim önerim tekrar gebelik denemeden önce mutlaka rahim filmi çektirmenizdir. Geçmişte dış gebelik yaşamış olmanız özellikle tüplerinizde birtakım sıkıntılar olabileceğini düşündürdüğünden bunu mutlaka ekarte ettirmenizi öneririm. Eğer filminizde sıkıntı yoksa artık tekrar çocuk deneyebilirsiniz. Film sonucuna göre tüplerinizde sorun saptanırsa önce bunun giderilip sonra gebelik denemenizi öneririm aksi taktirde tekrar dış gebelik yaşayabilirsiniz.

[[HAFTAYA]]

Acaba bebeğim etkilenir mi?


3 yaşında bir kızım var ve kendisine 5. hastalık teşhisi konuldu. Ben şu anda hamileyim ve bebeğim bundan etkilenir mi çok korkuyorum. CEVAP Sevgili okuyucum, hamileliği sırasında 5.hastalık virüsüyle temasta bulunmuş birçok kadında bildirilmiş ciddi komplikasyon bulunmamaktadır. Ama gebeliğinizin ilk 3 ayı içerisindeyseniz anemi ve düşük yaşama riskiniz bulunmaktadır. 5. hastalık virüsü olduğundan eminseniz ve almış olabileceğinizi düşünüyorsanız lütfen en kısa zamanda kadın hastalıkları ve doğum uzmanınıza başvurun ve durumu kendisine bildirin. Büyük ihtimalle kendisi size bir süre daha yakın takip etmek isteyecektir. Geçmiş olsun dileklerimle.

Sıradaki haber yükleniyor...