Opr. Dr. Hande Akbaş 6 ay boyunca hamile kalmayın
HABERİ PAYLAŞ

6 ay boyunca hamile kalmayın

Dış gebelik iğneyle sonlandırıldıysa çiftin 6 ay süreyle korunması gerekiyor. Bu dönemde hamilelik kalınırsa iğnenin yan etkileri nedeniyle bebekte yapısal bazı anormallikler meydana gelebilir.

Rahim filmi şart mı?

30 yaşındayım. Kontrolde çatlatma iğnesi verildi. Hamile kaldım ama dış gebelik oldu, iğneyle sonlandırıldı. Doktorum “3 ay bekleyin” demişti. Başka bir doktor “6 ay bekleyin, sonra rahim filmi çektirin” dedi. 6 ay daha beklesem mi?

CEVAP

Sevgili okuyucum, geçmiş olsun. Dış gebeliği ameliyat olmadan atlatmışsınız. Dış gebelik iğne ile sonlandırılmış. Bu iğneden sonra çiftin 6 ay korunması ve asla gebe kalmaması gerekir. Size kullanılan bu iğne, bebekte bazı yapısal anormallikler yapacak kadar ciddi yan etkileri olan güçlü bir ilaçtır.

Haberin Devamı

Dış gebelikten sonra kanda gebelik hormonu olan b-hCG’nin 5’in altına inmesiyle birlikte 6 ay beklemeden rahim filmi çektirebilirdiniz. Önerim tekrar gebelik denemeden önce rahim filmi çektirmeniz. Geçmişte yaşadığınız dış gebelik tüplerinizde sıkıntı olacağını düşündürüyor.

Eğer filmde sorun yoksa artık tekrar çocuk deneyebilirsiniz. Film sonucuna göre tüplerinizde sorun saptanırsa önce bunun giderilip sonra gebelik denemenizi öneririm. Aksi taktirde tekrar dış gebelik yaşayabilirsiniz.

Neden tekrarlıyor?

32 yaşındayım. Ameliyat oldum, çikolata kisti alındı tekrar üredi. Doktor laparoskopi yapılacağını söyledi. Acaba bu kistten kurtulmamın bir yolu yok mu?

CEVAP

Sevgili okuyucum, endometrioma yani çikolata kisti gebelik ya da menopoza kadar büyümeye devam eder. Bunun dışındaki dönemlerde büyümesinin engellenebilmesi ancak bazı hormon ilaçlarının düzenli kullanılmasıyla mümkün olabilir. Aksi taktirde hızı kişiden kişiye değişmekle birlikte büyümesi kaçınılmazdır.

Sizde de sanırım ameliyat sonrası baskılayıcı birtakım ilaçlar uygulanmadığı için çikolata kistiniz tekrar oluşmuş. Genelde çıkarılması, hastanın şiddetli ağrı şikayetleri varsa ve boyutu 5 santimin üzerindeyse önerilir. Aksi taktirde yumurta dokusu da zarar göreceğinden gerekmedikçe müdahale edilmez.

Haberin Devamı

Gebelik sona erdi

5 gün önce ilk gebeliğimi 7 haftalıkken sona erdirdim. Kürtajdan sonra şu an bile ara ara koyu renk kan pıhtısı ve kan geliyor. Sancılarım oluyor. Özellikle tuvalet esnasında sıkıntı yaşıyorum. Acaba bu yaşadıklarım normal mi?

CEVAP

Sevgili okuyucum, kürtajdan sonraki ilk 1 hafta içinde giderek azalan, zaman zaman pıhtı şeklinde boşalan kanamalar, kasıklarda ağrı olabilir. Ama idrarınızı yaparken sorun yaşamamanız gerekir.

Size önerim tam idrar tahlili yaptırmanız eğer enfeksiyon varsa bunun için gerekli antibiyotiği kullanmanız. Bunun dışında yaşadığınız tüm belirtiler kürtaj sonrası sık gördüğümüz bulgular olup bir sonraki adetiniz gelene kadar yavaş yavaş kaybolacaktır.

Sıradaki haber yükleniyor...
holder