Opr. Dr. Hande Akbaş 6 aydır hamile kalamadıysanız...
HABERİ PAYLAŞ

6 aydır hamile kalamadıysanız...

Haberin Devamı

Çiftin 6 ay korunmasız ilişkiye rağmen bebekleri olmuyorsa, yapılan testlerinde de sorun varsa en iyisi konunun uzmanı bir doktora başvurmak. Doktorunuz durumunuza göre aşılama ya da tüp bebekten birini önerecektir.

Tek çözüm tüp bebek mi?

Eşimin sperm sayısı 9.2 milyon. Acaba değerlendirir misiniz? Bu sonuçla normal yoldan çocuğum olmaz mı? Tek çözüm tüp bebek mi?

CEVAP

Sevgili okuyucum, kaç yıldır çocuk isteyip korunmadığınızı belirtmemişsiniz ama 15 milyon/ml altındaki sperm sayısı genellikle düşük olarak kabul edilir. Bu değerlerle kimse size asla gebe kalamazsınız diyemez. Ama yine de 6 ayı geçmesine rağmen gebelik olmadıysa size önerim artık tüp bebek yaptırmanızdır. Sperm sayısı düşük olduğundan aşılama yöntemi de maalesef sizin için uygun olmayacaktır.

İkizlerim olur mu?

34 yaşındayım. Çocuk için çok beklemek istemiyoruz. İkiz istiyoruz. Ama bir kız, bir erkek olsalar iyi olur diyoruz. Bu konu için tüp bebek merkezine gittik ve bilgi aldık. Tüp bebek haricinde ilaçla ikiz çocuklarımız olabilir mi? Cinsiyet belirlenmesi için ne tavsiye ederseniz?

CEVAP

Sevgili okuyucum, önerim kendi kendinize gebe kalmayı denemeniz. Eğer ailenizde ikiz gebelik hikayesi varsa sizde de doğal olarak görülebilir. Sizin yaş grubunuzdaki hastalara Türkiye’de yasal olarak 1 embriyo transferi yapılıyor. Ayrıca cinsiyet tayini de yasak. Ülkemizde ikiz gebelik şansınız tüp bebekle bile bulunmamaktadır. Eğer cinsiyet seçimi konusunda çok ısrarcıysanız o zaman yurt dışına gidebilir, bu işlemi orada yaptırabilir, iki embriyo yerleştirtebilirsiniz. Ama bir kız, bir erkek ayarlaması yapılsa bile her embriyonun tutunma ihtimali bulunmamaktadır.

Neden gebe kalamıyorum?

Doktorum polikistik over tanısı koydu. Adetimin 2’nci günü test yapıldı, bu kez “Polikistik over değil” denildi. Kilo, tüylenme problemim yok. Ama 1 yıldır hamilelik oluşmadı, eşimin de testleri normalmiş. Biz bebek sahibi olamaz mıyız?

CEVAP

Sevgili okuyucum, yaşınızı bilmiyorum ama 1 yıldır denemenize rağmen bebek sahibi olamadıysanız eşinizin spermi normal olsa bile sebebi açıklanamayan infertilite diye bir durum söz konusu olabilir. Vakit kaybetmeden doktora gidin ve rahim filminiz de normalse en azından 1-2 kez aşılama deneyin. Ya da yumurtalık rezervinizi değerlendirtin. Ardından belki de tüp bebek yöntemiyle yola devam etmeniz sizin için en doğrusu olacaktır.

Sıradaki haber yükleniyor...
holder