Opr. Dr. Hande Akbaş 7’nci haftayı beklerseniz
HABERİ PAYLAŞ

7’nci haftayı beklerseniz

Hamileler bebeklerinin kalp atışını hemen duymak istiyorlar. Kalp atışları genellikle 5’inci haftadan itibaren duyulur. Ama karından ultrasonla baktıracaksınız o zaman 7’nci haftayı beklemelisiniz

Ne zaman belli olur?

30 yaşındayım, 6 haftalık gebeyim. Bebeğin kalp atışı karından görmek için kaçıncı haftada utrasona girmeliyim?

CEVAP

Sevgili okuyucum, bebeğin kalp atışları genellikle 5’inci hafta sonunda görünebilir. Karından baktırmak istiyorsanız o zaman 7’nci haftadan itibaren dolu idrar torbasıyla ultrasona girmeniz halinde kalp atışları görülebilir. Tabii bunda doktorunuzun kullandığı ultrasonografi cihazının kalitesi de etkilidir.

Haberin Devamı

Gelen iltihap mı?

2 haftadır idrar yaparken yanma ve iltihap gibi bir şey geliyor. Bu neden kaynaklanıyor?

CEVAP

Sevgili okuyucum, idrar yaparken yanma sistit denilen idrar yollarındaki iltihabın en sık rastlanan bulgusudur. Bunu önemsemezseniz, şikayetlerinize bir süre sonra ateş, halsizlik gibi bulgular eklenecek iltihap ilerleyerek böbreklerinize kadar yayılacaktır. Bu nedenle size önerim vakit kaybetmeden tam idrar tahlili ve idrar kültürü yaptırıp sonuçlarıyla bir uzmana başvurmanız. Bu tetkiklerin sonucunda mikrop saptanırsa antibiyotik tedavisine başlanmalı ve mutlaka tedavi bitiminde idrar tahliliniz tekrar edilerek iltihabın tamamen geçtiğinden emin olunmalıdır. Mutlaka günde 2-3 litre kadar sıvı tüketmenizi öneririm.

5 yıl kullansam mı?

25 yaşındayım. Doğum kontrol hapı kullanıyorum. 5 yıl bu ilacı kullanmam zarar verir mi? Gebe kalabilir miyim?

CEVAP

Sevgili okuyucum, doğum kontrol ilaçları kısırlığa sebep olur bilgisi kesinlikle doğru değildir. Genellikle 10 yıla kadar kullanmanıza izin vermekteyiz. Sonrasında meme açısından kanser riski biraz arttığı için sıkı gözetim altında kullanmanızı tavsiye ederim. Eğer 1-2 yıllık aralarla kesintili olarak kullanırsanız bu tür riskler biraz daha azalacaktır.

Tüp bebekte başarı şansı nedir?

30 yaşındayım. Polikistik over sendromum var. 2.5 yıldr bebeğim olmuyor. 3 kez aşılama yaptırdım, başarısız oldu. Doktorum artık tüp bebek aşamasına geldiğimi söyledi. Tüp bebeğin tutma, sonrasında bebeğimin tutunma şansı nedir?

Haberin Devamı

CEVAP

Sevgili okuyucum, 2.5 yıl beklemiş ve sonrasında 3 kez aşılama yaptırmışsınız. Ben de doktorunuz gibi düşünmekteyim. Artık aşılamadan sonraki adım olan tüp bebek yöntemine geçmenizde fayda var.

Tüp bebeğin tutma şansı bu işlemde sizi takip edecek doktorun deneyimi, uygulanacak tedavi protokolü, tedaviyi yaptırdığınız merkezin laboratuvar standartlarına bağlı olarak değişir. Bu sebeple işlemi kime ve nerede yaptırdığınızın önemi büyüktür.

Başarılı ve deneyimli bir merkezde sizin durumunuzda bir çiftin gebe kalabilme ihtimali embriyo başına yüzde 35-40’lardadır.

Sıradaki haber yükleniyor...
holder