Adet düzeninde bozulma, kanamada artış varsa...

YAZI BOYUTU
Abone Ol Google News

Ameliyat olsam mı?

41 yaşındayım. 4-5 aydır adet kanamalarım düzensiz. 10 gün önce doktora gittim. Doktor bana myom olduğunu söyleyip ameliyat olmamı önerdi. Myom nedir? Tehlikeli midir?

CEVAP

Sevgili okuyucum, myom rahimin iyi huylu tümörüdür. En sık bulgusu kasık ağrısı, karında şişkinlik, adet miktarında artış ve düzeninde bozulmadır. Yerleştikleri yere ve boyutlarına göre farklı bulgular verirler ve tedavileri de farklılık gösterir. Rahmin dış tabakasına yerleşmiş myomlar genellikle 5 santim oluncaya kadar takip edilir. Hızlı büyüme varsa, kişi karın ağrısından rahatsızsa kapalı ameliyat ile çıkarılır.

Adet miktarında artışa neden olan myomlar sıklıkla rahmin iç tabakasına yerleşmiş olduklarından 1-2 santimken bile bulgu verebilirler. Çok büyümesine izin verilmeden ve aşırı kanamaya bağlı kansızlık gelişmeden histeroskopi denilen rahimin içine alttan kamerayla girilmesi ameliyatıyla çıkarılır. Myomunuz kansızlığa sebep olacak kadarsa hamilelik düşünüyorsanız bu ameliyatı olun.

Nasıl korunmak gerekiyor?

33 yaşındayım. HPV genital bölgemde yanmaya neden oluyor. Doktoruma gittim, krem ve ilaç verdi, yine tekrarladı. Acaba neden tekrarlıyor? HPV virüsünün çıkmamısı için nasıl korunmalıyız?

CEVAP

Sevgili okuyucum, HPV virüsü genital bölgede yanma yapmaz. Sadece siğil benzeri yapılar oluşturur. Ağız yoluyla tedavisi yoktur. Krem yoluyla uygulanan tedaviler de HPV’yi yok etmez ama oluşturduğu siğil benzeri yapıların kaybolmasına yardımcı olur.

Ne yazık ki HPV virüsü vücuda bir kez girdikten sonra ömür boyu sizinle yaşar. Vücut direncinizin azalması hallerinde tekrar aktif olarak siğillerin yenilemesine neden olur. Rahim ağzına da yerleşerek kansere yol açma riski vardır. Vajinal smearinizi düzenli olarak yaptırmayı ihmal etmemenizi öneririm.

Gebeliğe engel mi?

Sol over’de 3 milimlik folikül kisti var ve prolaktin hormonum 29 çıktı. Hipofiz adenomu görüldü, 3 mm ve 4 mm. Doktor, ilaç verdi, yarım yarım kullanıyorum. Ayrıca folik asit de verdiler. Gebeliğe engel mi? CEVAP Sevgili okuyucum, ultrasonda folikül kisti görülmüş olması sizin yumurtladığınızı gösterir. Prolaktin hormonunuz gebe kalmanıza engel olmaz. İlaç kullanmayı gerektirecek kadar da yüksek değildir.

Hipofiz adenomlarında ufak 10 mm’e kadar endişelenmiyoruz. Düzenli olarak beyin cerrahisinin takibinde kalın. Özellikle gebe kaldığınızda doktorlarınızın bundan haberdar olması ve gebelikte büyüyüp büyümediğinin takip altına alınması önem taşır. Diğer ilaçlarınızı kullanmaya devam edebilirsiniz.

Yazarlarımızdan

Sıradaki haber yükleniyor...
holder