Opr. Dr. Hande Akbaş Adet düzeniniz bozuldu mu?
HABERİ PAYLAŞ

Adet düzeniniz bozuldu mu?

Haberin Devamı

Düzenli adet görüyordunuz ama son aylarda bozuldu. Doktora gidin ve hayatınızda değişen bir var mı düşünün. Kilo aldınız mı, anti depresan ya da başka ilaç kullanıyor musunuz? Hormon tahilleriniz normal mi?

4 aydır adet göremiyorum

24 yaşında bekarım. Adetim çok düzenliydi ama 4 aydır adet göremiyorum. Doktora gittim. Kan ve hormon tahlillerimde sorun yokmuş. Doktorum söktürücü kullanmamı söyledi. Kullandım ama sonuç alamadım. Ne yapmam lazım?

CEVAP

Değerli okuyucum, 4 aydır hayatınızda bir değişiklik oldu mu? Örneğin; kilo alımınızda bir artış oldu mu ya da anti depresan kullanmaya başladınız mı?

Hormon tahlillerinde sorun çıkmadıysa sizin gibi genç bir kadında adetlerdeki gecikmenin en sık rastlanılan sebebi polikistik over sendromu olabilir. Zaman zaman yumurtlamanın gecikmesi veya kaybolmasına bağlı olarak kadının adetlerinde gecikmeler yaşanır.

Bazı söktürücüler yeterli gelmediğinden doktorunuza halen adet göremediğinizi söyleyin ki farklı bir ilaca geçilsin. Uzun vadede kontrol altına almak istiyorsanız doktorunuza danışarak, bir süreliğine düşük seviyede hormon içeren doğum kontrol ilaçlarından birisine başlayabilirsiniz.

Yaşım yüzünden endişeliyim

42 yaşındayım. 5 gün önce lekelenme tarzında 3 gün süren akıntı oldu. İlk çocuğuma da böyle hamile kalmıştım. Evde test yaptım, ikinci çizgi soluk. Bu sabah BHCG baktırdım sonucu yazıyorum. Doktora gitmedim çünkü hazır hissetmiyorum. Bu beklenmedik bir gebelikti.

Yaş ve diğer faktörler nedeniyle kabullenmem zor. Kimyasal gebelik veya dış gebelik olabilir mi? Memelerimde hassasiyet ve arada kasıklarıma vuran 3-5 saniye süren sancılarım var. Bu yaşta gebelik için ne öneririsiniz? Risk oranının yüksek olduğunu farkındayım. Ne dersiniz?

CEVAP

Sevgili okuyucum, beklenmeyen bir gebelik olduğuna göre tam olarak ne zaman hamile kaldığınızı bilmiyorsunuz. Bu ay geç yumurtlama olmuşsa ve gebeliğiniz yaklaşık 4’üncü haftalarıysa bu değer son derece normal bir gebeliğin göstergesi de olabilir. Yaşınızdan dolayı tabii ki riskli bir gebelik olacak.

Ama ikinci bebeği istiyorsanız bu sizin son sanşınız olabilir. Gebeliğin sağlıklı olup olmadığını zaten bhcg değeri 300’ken anlamak mümkün değil. 1 hafta içinde hızlıca karar verip ilk ultrasona girmek için bir kadın hastalıkları ve doğum uzmanına gitmeniz gerekiyor.

Mide bulantısı her hamilelikte olacak diye bir kural yok. Yaşınızdan dolayı yakın takip edilir ve gerekli testleri vaktinde yaptırırsanız sorun yaşayacağınızı düşünmüyorum.

Sıradaki haber yükleniyor...
holder