Opr. Dr. Hande Akbaş Adet düzeninizi bozabilir
HABERİ PAYLAŞ

Adet düzeninizi bozabilir

Ertesi gün hapları çok acil durumlarda belki içilebilir. Bunun dışında adet düzenini bozduğu ve vaktinde alınmazsa hamileliği engellemediği için önermiyoruz. En uygunu düzenli ilişkiniz varsa doğum kontrol hapıyla korunmanız ya da doktordan sizi yönlendirmesini istemeniz.

Gebe kalamıyorum

İki yıldır evliyim. 20 yaşındayım. Doğal yollarla gebe kalamıyorum. Doktorum 3 aylık doğum kontrol hapı yazdı, kullandım ve adetim düzenli oldu. Polikistik over’im var. Düzensiz adet görüyorum, vitamin yazdı, 3 ay kullandım, fayda görmedim. Ne önerirsiniz?

Haberin Devamı

CEVAP

Sevgili okuyucum, 2 yıldır gebe kalamadıysanız üreme tıbbı alanında deneyimli bir doktora başvurmanızın vakti çoktan gelmiş demektir. Kaldı ki polikistik over sendromunuz olduğunu yazmışsınız. Bu hastalıkta adetler düzenli olmadığı sürece bizim yardımımız olmadan gebe kalabilme ihtimaliniz ne yazık ki azdır. Doğum kontrol ilaçları sizin düzenli adet görmenize yardımcı olur. Ama bu hapları aldığınız sürece hamile kalamayacağınız gibi ilacı bırakınca yine eski düzensizlik geri gelir. Çünkü bu ilaçlar polikistik over üzerine iyileştirici etkiye sahip değildir.

Tüp bebek doğru karar mı?

Eşim 36, ben 37 yaşındayım. İki yıldır evliyiz. Korunmadık ama çocuğumuz olmuyor. Birçok doktora gittik, bütün tahliller temiz çıktı. Doktorlar eşimde mantar olduğunu söylüyor. Acaba bu yüzden mi hamilelik sağlanamıyor? Biz tüp bebek yapmaya karar verdik, sizce doğru yolda mıyız?

CEVAP

Sevgili okuyucum, mantar enfeksiyonu birçok kadında rastlanan, sık gördüğümüz bir hastalık olup kesinlikle kısırlığa neden olmaz. Size önerim tüm tetkiklerinizle üreme tıbbı konusunda deneyimli bir kadın hastalıkları ve doğum uzmanına gidip fikir almanız. Bazen başkalarının gayet normal dediği tetkiklerde sorun olabiliyor. Ayrıca eşinizin yaşı 36 olmuş, yumurtalık rezervine bu konuda deneyimli bir hekimin bakması çok büyük önem taşır. Tüm bunlardan sonra size neden gebelik elde edemediğinizi net bir şekilde açıklayabiliriz.

Kısır olur muyum?

20 yaşında kızım. Hamile kalacağım korkusundan ertesi gün hapı içtim. Acaba yumurtalıklarıma zarar vermiş midir? Ertesi gün hapından dolayı kısır olunur m?

Haberin Devamı

CEVAP

Sevgili okuyucum, biz genellikle ertesi günü haplarının kullanılmasını çok önermiyoruz. Ama sebep yumurtalıklarınıza zarar verdiği için değil, hem vaktinde alınmazsa gebeliği engellemediği hem de içerdiği yüksek doz hormon nedeniyle adet döngünüzü bozduğu için. Keza kısırlığa da neden olmaz. Eğer düzenli bir ilişkiniz varsa en doğru korunma yöntemi sizin yaşınızda bir kadın için doğum kontrol hapı kullanmak en doğrusu. Yine de hangi hapın size uygun olduğuna karar vermek için lütfen bu konuyla ilgili bir uzmana başvurun.

Sıradaki haber yükleniyor...
holder