Opr. Dr. Hande Akbaş Adet düzensizliğine neden olabiliyor
HABERİ PAYLAŞ

Adet düzensizliğine neden olabiliyor

Hormon içeren tüm doğum kontrol ilaçlarının bazı yan etkileri olabilir. Uzun süreli kullanımda kanser riskini artırdığı biliniyor. Üç aylık korunma iğnelerinin en sık rastlanan yan etkisi adet düzensizliğine neden olması.

Anne olmama engel olurmuş

İki ay önce sol yumurtalığımda 2.5 santimlik çikolata kisti tespit edildi ve doktorum açık ameliyatla alınması gerektiğini söyledi. Alınmazsa patlarmış ve anne olmamı engellermiş. Ne yapmalıyım?

CEVAP

Sevgili okuyucum, endometriozis yani çikolata kisti ile karşı karşıyaysanız. Menopoza girinceye kadar veya gebe kalıncaya kadar bu hastalık sizden gitmeyecek. Sadece belli ilaçlarla ilerlemesi kontrol altına alınabilecektir. Genellikle 4-5 santimin altındaki çikolata kistlerine dokunulmasını önermeyiz.

Haberin Devamı

Cerrahi olarak yaptıracağınız her müdahaleyle ne yazık ki sadece kist cidarı değil, bir miktar sağlıklı yumurtalık dokusu da zarar göreceği için gerekmedikçe ve acil bir durum gelişmedikçe cerrahi işlemden kaçınmanızı öneririm. Operasyon yapılacaksa da mutlaka öncelikle kapalı ameliyat denenmeli. Operasyon sırasında cerrahi gereklilik olmadıkça açığa geçilmemelidir.

İğneler sorun yaratır mı?

35 yaşında kadınım. 2 çocuğum var. 3 yıldır doğum kontrol haplarıyla korunuyordum. Ama 1 yıldır 3 ayda bir yapılan iğnelerle korunuyorum. Bu iğnelerin sorun yarattığını, ileride kansere neden olduğunu öğrendim. Acaba bu doğru mu?

CEVAP

Sevgili okuyucum, hormon içeren tüm doğum kontrol ilaçlarının bazı yan etkileri vardır. Uzun süreli kullanımlarda kanser riskini artırmak da bunlar arasında yer alır. Ancak kısa süreli kullanımlarda bu etki çok fazla olmadığından ve bu metodların gebeliği engelleyiciliği yüksek olduğundan tercih edilir. 3 ayda bir yapılan iğnelerin daha sık rastlanan yan etkisi adet düzensizliğidir.

Hastaların birçoğu buna bağlı olarak iğne kullanmayı bırakmaktadır. Eğer sizde böyle bir şikayet yoksa bu yönteme devam edebilirsiniz. Tek önerim düzenli olarak jinekoloji muayenesi olmanız ve meme ultrasonu yaptırmayı ihmal etmemeniz.

İkinci bebeği istiyoruz

Haberin Devamı

35 yaşımı bitireceğim. 13 aylık bir bebeğim var. Bebeğim 38’inci haftada sezaryenle alındı. Yaşım nedeniyle ikinci bebeği düşünüyoruz. Eşim işi nedeniyle 3 ayda bir yanımıza geliyor. Sizin tavsiyeniz ne olur?

CEVAP

Sevgili okuyucum, sezaryen ile doğum yapmanızın üzerinden bir yıl geçmiş. Tıbbi açıdan tekrar hamile kalmanızda engel yok, ikinci bebeği yapabilirsiniz.

Eğer yaşınız nedeniyle beklemek istemiyorsanız eşiniz geldiğinde spermlerini dondurtun. Eşiniz olmadığında dahi yumurtlama takibi yapılır. Ardından onun spermlerinin çözülerek rahminizin içine uygulanması işlemi yani aşılama yöntemiyle gebelik deneyebilirsiniz.

Sıradaki haber yükleniyor...
holder