Opr. Dr. Hande Akbaş Adet düzensizliğinin nedeni bulunmalı
HABERİ PAYLAŞ

Adet düzensizliğinin nedeni bulunmalı

Haberin Devamı

Genç yaşlarda ortaya çıkan adet düzensizliğinin nedeni çoğunlukla hormonal sorunlar. Büyük bir kısmında da polikistik over sendromu görülüyor. Bu nedenle nedeni mutlaka araştırılmalı ve doktorun tavsiyelerine uyup vereceği ilaçlar içilmeli...

Belirtileri neler?

Adet düzensizliğinin belirtileri nedir?

CEVAP
Sevgili okuyucum, adet düzensizliği demek için adetlerinizin 21 günden sık, 37 günden geç oluyor olması gerekir. Ayrıca adet süreniz 2 günden kısa, 8 günden uzun sürüyorsa da sorun var demektir. Adet dönemi boyunca sizi günlük aktivitelerinizden alıkoyacak kadar da ağrı olması da soruna işaret eder.

Dermoid kistim var

20 yaşındayım ve nişanlıyım. 15 yaşında ilk adet gördüğüm tarihten beri adetim düzenli değil. Doktorum dermoid kist olduğunu söyledi. Tedavisinin cerrahi olduğunu biliyorum. Adetlerim düzene girsin diye doğum kontrol hapı kullandım. O hapı kullanırken kanamalarım oldu. Ne yapabilirim?

Evlendiğim zaman ameliyat olsam geç kalmış olur muyum? Hamile kalmama engel olur mu? Adet görmek için ilaç alayım mı yoksa her şeyi seyrine mi bırakayım?

CEVAP
Sevgili okuyucum, dermoid kisti genellikle adet düzensizliğine neden olmaz. Büyümesi durumunda ameliyat olmanızı öneririm. Bu kadar genç yaşta görülen adet düzensizliğinin altında genellikle hormonal sorun yatar. Büyük ihtimalle muayene olduğunuz taktirde size polikistik over teşhisi konulabilir. Dermoid kistinizin boyutunu yazmamışsınız. Küçükse ve büyümüyorsa o taktirde ameliyat için beklemenizin bir sakıncası olmayacaktır. Ancak ağrı yapıyorsa veya büyüme eğilimindeyse o taktirde evlenmeyi beklemeden de laparoskopik yöntemle ameliyat olabilirsiniz.

Su gelmeye başladı

33 haftalık hamileyim. 15 gün önce rahmimden temiz su gelmeye başladı. Son 1 haftada bu arttı. Rahmimde ağrı, kasılmalar var, yürürken zorlanıyorum. Bebeğimin hareketleri gittikçe zayıfladı. Bu su geldiği için olabilir mi?

Bebeğin içinde bulunduğu suyun normal olduğunu nasıl anlarız? Ammiyosentez yaptırmak şart mı? Bu işlemin bebeğimin üzerindeki etkisi ne olur? Ya da bu suyun gelmesi erken doğumu tetikler mi?

CEVAP
Sevgili okuyucum, suyunuzun geldiğinden şüpheniz varsa mutlaka doktorunuza danışmanızı öneririm. Eğer gerçekten suyunuz gelmişse sizi hastaneye yatırmak gerekebilir. Erken doğum riski bulunmaktadır.

Eğer bebeğin suyu iyiyse belki bu basit bir vajinal enfeksiyon olabilir. Bunun için de tedavi olmanız, ileride gelişebilecek erken doğum riskinizin azalmasına yardımcı olacaktır.

Sıradaki haber yükleniyor...
holder