Ağrı çekiyorsanız doktora başvurun

YAZI BOYUTU
Abone Ol Google News

Adet döneminde her kadında ufak tefek sıkıntılar olması normaldir. Ama ağrınız dayanılmaz boyuttaysa mutlaka bir kadın doğum uzmanına başvurun. Nedeni yumurtalık kistleri de, basit bir yumurtlama ağrısı da olabilir.

Ameliyat olsam mı?

31 yaşındayım, 1.5 yıllık evliyim. Adet düzensizliğim var. Yıllarca ilaç kullandım. Eşimle çocuk istedik, olmayınca doktora gittim. Doktor, küçük bir kistim olduğunu ama gebe kalabileceğimi söyledi. 2-3 ay geçti, başka bir doktora gittim.

Kistim büyükmüş, ilaç verdi, adet gördüm. Sonra başka bir doktora gittim. En son üniversite hastanesinde bir profesör baktı. Vajinal mantar varmış, kist de 7 santimmiş. Smear, pelvik MR istedi. “Ameliyat olabilirsin” dedi. Çocuğum yok, ameliyat olmalı mıyım? Operasyon yumurtalıklarıma zarar verir mi?

CEVAP

Sevgili okuyucum, öncelikle uzun süredir gördüğünüz tedavilere rağmen küçülmeyen hatta giderek büyüyen bir yumurtalık kisti varlığında artık doğru yaklaşım laparoskopik olarak yani kapalı yöntemle kisti çıkarmaktır. Ardından da patolojiye göndermek ve iyi huylu olduğundan emin olmak gerekir.

Eğer iyi huyluysa sonrasında yumurtalık rezervinizi incelememiz gerekir. Çünkü önceden beri adet düzenliği olduğundan yumurta rezervinizde de sorun olabileceği kanaatindeyim. Kist ameliyatınızı yumurtalığınıza en az zararı verecek deneyimli bir doktorun yapmasını öneririm.

Çok ağrı çekiyorum

28 yaşındayım ve bekarım. Her ay adet sancısı çekiyor hatta bayılıyorum. Bu ağrılara çözüm bulunmasını istiyorum. Kadın doğum uzmanına gideceğim ama bu ağrıların nedeni nedir?

CEVAP

Sevgili okuyucum, doğru kararı vermişsiniz, bir an önce bir kadın doğum uzmanına başvurmanızı öneririm. Bu ağrının altında çok basit yumurtlama ağrısı yatabileceği gibi, önemli olabilecek birtakım yumurtalık kistleri de olabilir. Bu yüzden muayene çok önem taşıyor.

Size yapılacak bir ultrasonla neden rahatlıkla ortaya konabilir. Sebep neyse tedavi de ona bağlı olarak değişeceğinden ağrıyı çekmek yerine vakit kaybetmeden muayene olmanızı öneririm.

Düşük riskim varmış

7.5 haftalık gebeyim. Kasıklarımda şiddetli ağrı ve hafif kanamayla doktora gittim. Düşük riski olduğunu söylediler. Progestana başladım. Doktor, gebelik kesemin embriyoya göre küçük olduğunu söylüyor. Bu tehlikeli mi ya da bebeğim bir sorunla karşılaşır mı? Kesem ileride büyür mü?

CEVAP

Sevgili okuyucum, kanama ve kasık ağrısı gebelikte düşük tehditi demektir. Dolayısyla progesteron takviyesi kullanmanız ve yatak istirahati uygulamanız gerekir. Gebelik kesesinin ve embriyonun gelişimi genellikle birbirine paralel gider.

Bu haftalarda en fazla 3-5 günlük oynamalar olmalıdır. Eğer gebelik kesenizin ya da embriyonuzun gelişimi geriden geliyorsa bu sağlıklı bir gebelik olmayabilir. Bu nedenle sıkı takip edilmenizi öneririm.

Yazarlarımızdan

Sıradaki haber yükleniyor...
holder