Opr. Dr. Hande Akbaş Ağrı varsa ve giderek artıyorsa...
HABERİ PAYLAŞ

Ağrı varsa ve giderek artıyorsa...

Haberin Devamı

Adet görmeden önce hormonal değişiklikler nedeniyle memelerde hassasiyet olabilir. Daha önce memede ağrı yoksa veya giderek artıyorsa doktora gidin. Adet bitince meme ultrasonu çektirin ki sorun bulunsun

İlaç içmezsem adet görmüyorum

22 yaşımdayım, 79 kiloyum. 4 yıldır adet düzensizliğim var, doktora gittim. 3-4 kere kan testi yaptım, hiçbir çıkmadı. İlaç verdiler, kullanınca adet gördüm. Adet olmam için hep ilaç mı içeceğim? 3 ay doğum kontrol hapı kullandım. O zaman sadece 4 ay adet gördüm. Başka bir hap daha kullandım. İlacı bırakınca adet görmüyorum. Bana yol gösterir misiniz? CEVAP Sevgili okuyucum, gerek şikayetleriniz, gerek kandaki hormon değerlerinize bakıldığında polikistik over sendromunuz olduğunu düşünmekteyim. Boyunuzu yazmamışsınız. Ama eğer boyunuz 1.80 değilse şu an ki kilonuz çok fazla. Bu da adet düzensizliğinizi arttırır. Öncelikle kilo almanızın sebebi olan insülin direnci kırılmalı, diyete girmeli ve spor yapmalısınız. Verebildiğiniz kadar ideal olarak boyunuzun 10 eksiğine inmeniz gerekir. Böylelikle adetleriniz düzene girebilir. Ama siz kilo almaya devam ettikçe durum daha da kötüleşecek ve ilaç kullanmadan adet göremez hale geleceksiniz.

Memelerimdeki hassasiyetin nedeni nedir?


37 yaşındayım. Son zamanlarda sol mememde ağrı oluyor. Genelde adet dönemi yaklaştığında başlıyor. Daha önce böyle rahatsızlık yoktu. Adet görmemle alakası olabilir mi? Bir de eşimle ilişkiye girdikten sonra birkaç gün beyaz bir akıntım oluyor. Parça parça gelen ve aşırı kaşıntı yapan bir akıntı. Bazen de koku oluyor. Neden kaynaklanıyor olabilir? CEVAP Sevgili okuyucum, adet döneminde önce hormonal bazı değişikliklere bağlı olarak memelerde hassasiyet olması doğaldır. Bu şikayetiniz daha önce olmuyorsa veya giderek artıyorsa, bu durumu memenin kötü huylu olmayan fibrokistik hastalıklarında görürüz. Size önerim adet bitiminizde öncelikle çift taraflı meme ultrasonu çektirmeniz lazım. Eğer şüpheli bir yapı gözlenirse o zaman mamografi yaptırın. Akıntınız için kadın doğum uzmanına gidip muayene olmalı enfeksiyonun çeşidine göre uygun tedavi başlanmalıdır.

Sıradaki haber yükleniyor...
holder