Opr. Dr. Hande Akbaş Ağrı ve kanama yapabilir
HABERİ PAYLAŞ

Ağrı ve kanama yapabilir

Haberin Devamı

Kadınlarda sık görülen myomlar bulundukları konum ve büyüklükleri nedeniyle karın, kasık ağrısı ve kanama yapabilir. Bu nedenle doktor kontrolünde kalmak gerekir. Gerekiyorsa myomlar alınarak hasta rahatlatılır...

4 aydır adet görmüyorum, neden?

Bana ultrason yapıldı. Raporumu size gönderiyorum. Ayrıca kan testlerimi de yazıyorum. 27 yaşındayım evliyim. 22 Kasım’dan beri adet göremiyorum. Gittiğim doktor bana 30 Ocak’ta adet söktürücü ilaç verdi ama işe yaramadı, hâlâ adet görmedim. Ara ara ateş basmaları oluyor. Memelerim ve göbeğim büyüdü. Doktorum bana net bir bilgi vermedi. Acaba benim neyim var? Yardım eder misiniz?

CEVAP

Sevgili okuyucum, bana göndermiş olduğunuz kan testleri normal. Ultrasona göre de yumurtalıklarınızda yumurta olduğu gözlenmiş. Muhtemelen ağır bir polikistik over sendromu hastasısınız. Şikayetinizi giderebilecek birçok tedavi yöntemi mevcut. Bunun için yeniden doktora başvrup detaylı bir muayene olmalısınız.

3 ayda bir kontrol edecekler

Annemin 6 santim ve bundan daha küçük 3 adet daha myomu var. Bir de kisti varmış, boşluklarında ve bacağında çok fazla ağrı olduğunu söylüyor. Acaba bu ağrılar myomlardan kaynaklanabilir mi? Gittiğimiz doktor ameliyat olmasını söyledi. Sonra da “Önce 3 aylık aralıklarla durumu kontrol edelim sonra yeniden bakarız” dedi. Bu myomların herhangi bir ilaçla küçülmesi ya da yok olması mümkün müdür?

CEVAP

Sevgili okuyucum, annenizin yaşından bahsetmemişsiniz. Eğer anneniz gençse özellikle 6 santimlik myomun büyüme ihtimali olabileceğinden sıkı takip edilmesini öneririm. Myomlar karın ağrısı, kasık ağrısı ve kanama yapabilirler. Ama bu ağrılar çok nadiren bacağa kadar vurur. Annenizde bel fıtığı ya da başka bir problem olmasın diye isterseniz öncelikle bir check up’a girerek genel duruma bir baktırın. Eğer başka bir yerinde problem saptanmazsa, myom büyüyorsa o zaman aldırmakta fayda olabilir. Keza myomların ameliyat dışında kalıcı tedavisi yoktur. Bu arada kistin de geçip geçmediğinin takibi de önemlidir.

Ağrılarım myomdan mı kaynaklanıyor?

2 yıldır bende myom var. Adet bittikten sonra belim ve biraz da karnım ağrıyor. Acaba myom ağrı yapar mı? Belimde tutulma oluyor. Acaba bu durum myomdan mı kaynaklanıyor?

CEVAP

Sevgili okuyucum, myomlar bulundukları konum ve büyüklükleri itibariyle ağrı ve kanama nedeni olabilirler. Şikayetlerinizin nedeni budur demeden önce sizi muayene etmeli ve myomlarınız hakkında daha fazla bilgi sahibi olmalıyız.

Sıradaki haber yükleniyor...
holder