Opr. Dr. Hande Akbaş Ağrının sebebi bulunmalı
HABERİ PAYLAŞ

Ağrının sebebi bulunmalı

İlişki sırasında yaşanan ağrının pek çok nedeni olabilir. Akıntı ise genellikle vajinal enfeksiyonlar nedeniyle görülür. Bu nedenle mutlaka bir kadın doğum uzmanına başvurun ve ağrının sebebinin ne olduğu anlaşılsın.

Anne olur muyum?

İkinci çocuğu istiyoruz, 16 aydır bekliyoruz. Gönderdiğim sperm testi sonuçlarıyla annelik mümkün mü? Aşılama mı denesek?

CEVAP

Sevgili okuyucum, şu andaki sperm değerleriniz mililitrede 14 milyon, hareketliliği ve morfolojisi normal yollarla gebe kalabilmeniz için yeterli. Önerim bir çocuğunuz olduğu için sperm hazır bu değerlere çıkmışken 3-4 ay daha kendi kendinize denemeniz. Bu süre zarfında gebe kalamazsanız beklerken yumurtalık rezervinin de etkilenmemesi için üreme tıbbıyla uğraşan bir uzmana başvurmanızı tavsiye ederim.

Haberin Devamı

Yaş yüzünden mi?

33 yaşındayım, 1 yıllık evliyim. İlişkide ağrım ve akıntım oluyor. Adetlerim düzenli ama kısa sürüyor. Bebek istiyorum, korunmadığımız halde hamile kalamıyorum. Yaşımın etkisi var mı?

CEVAP

Sevgili okuyucum, yaşınız hamile kalamayacak kadar ileri bir yaş değil. Mutlaka altta yatan bir neden var mı diye araştırılmalı. İlişkide ağrının birçok nedeni olabilir ama akıntı çoğunlukla vajinal enfeksiyonlara bağlı ortaya çıkar. Kadın doğum muayenesiyle hem ilişkideki ağrı nedeni hem de varsa enfeksiyonun sebebi anlaşılacaktır.

Bu sırada smear de yaptırarak rahim ağzı kanseri taramasından geçmiş olursunuz. Neden bebek sahibi olamadığınızın da araştırılmasını istiyorsanız en iyisi üreme tıbbı alanında uzmanlaşmış bir kadın hastalıkları ve doğum uzmanına başvurun ki bir kere de tümüne bakılabilsin.

Tarihte sorun var mı?

30 yaşındayım, 9 ay önce doğum yaptım. Doğumdan önce 28 günde bir adet görüyordum. Doğumdan sonra adetim 2 ay düzensiz oldu. Şimdi 24 günde bir adet görüyorum, normal mi?

CEVAP

Sevgili okuyucum, doğumdan sonraki ilk 1 yıl içinde adetlerin düzensiz olması normal kabul edilir. Özellikle düzenli emzirmeye devam eden kadınlarda bu tür düzensizlikleri anormal saymayız. Bu sebeple şu an için endişelenecek bir durum görmemekteyim.

Haberin Devamı

Ne zaman gebe kalabilirim?

28 yaşındayım. Bir süre önce düşük yaptım. Ne zaman tam olarak sağlığıma kavuşabileceğimi merak ediyorum. Bir daha ne zaman hamile kalmam uygundur?

CEVAP

Sevgili okuyucum, düşük sonrası genellikle 2-3 ay geçmesini öneririz. Bunun sebepleri arasında kürtaj uygulanmışsa rahmin toparlanması, yapılmamış olsa, bile anne adayının psikolojisinin düzelip yumurtlamalarının tekrar etkin hale geçmesi yer alır.

Size 2-3 ay beklemenizi sonra korunmayı bırakıp tekrar hamilelik denemenizi öneririm. Gebe kaldığınızı öğrenir öğrenmez de doktora başvurup sıkı takip olun ki tekrar aynı üzücü olay başınıza gelmesin.

Sıradaki haber yükleniyor...
holder