Opr. Dr. Hande Akbaş Ailenizde risk varsa dikkatli olun
HABERİ PAYLAŞ

Ailenizde risk varsa dikkatli olun

Doğum kontrol hapı kadınları istenmeyen gebelikten koruyor. Bu ilaçlar mutlaka doktor kontorülünde alınmalı. Sigara içiyorsanız, ailede felç ya da beyin kanaması geçirmiş birileri varsa çok daha dikkatli olmak şart.

Saçımı boyatabilir miyim?

33 yaşında, 3 aylık hamileyim. Saçımı boyatmak istiyorum ama her kafadan bir ses çıkıyor. Bunun bebeğe zararı olurmuş. Bu gerçekten doğru mu?

CEVAP

Sevgili okuyucum, gebeliğin 12’nci haftasından yani 3’üncü ayından itibaren saçınızı boyatmakta hiçbir engel yok. Kuaförünüze öncelikli olarak organik boyaları tercih etmesi yönünde ısrarcı olabilirseniz içiniz daha da rahat eder.

Haberin Devamı

Acı yüzünden isteksizim

29 yaşındayım. Adet dönemlerimde çok sancım oluyor. Nişanlımla ilişkide de çok canım yanıyor. Ağrı ve acıdan kurtulmak istiyorum. Ne yapayım?

CEVAP

Sevgili okuyucum, ağrılarınızın sebebi için bir uzmana gidin. İlişkide acı yaşamanız kendinizi çok sıkmaktan olabileceği gibi, vajinal enfeksiyondan da kaynaklanabilir. Böyleyse enfeksiyon ilaçlarla giderilir. Adetler ve ilişkideki sancı bazen çikolata kistlerine bağlı olabilir. Kadın doğum uzmanına başvuup ve ultrason ile rahim ve yumurtalıklarınızın değerlendirilmesini öneririm. Teşhis buysa verilecek bazı ilaçlarla endometriozis ilerlemeden kontrol altına alınabilir.

Haplar hastalıklara yol açar mı?

29 yaşındayım, evleneli 3 ay oluyor. 2 aydır doğum kontrol hapı kullanıyorum. Doğum kontrol haplarının yan etkisi var mı? Bazıları damar tıkanıklığı, kanser gibi hastalıklara yol açtığını söylüyor. Bunlar ne kadar doğru?

CEVAP

Sevgili okuyucum, doğum kontrol ilaçlarının da yarar ve zararları var. Bu sebeple mutlaka bir uzman denetiminde kullanılmalı. Ailenizde felç, beyin kanaması geçirmiş kişiler varsa, siz sigara içiyorsanız dikkatli olunmalı. İnanılanın aksine doğum kontrol ilaçları kısırlık yapmaz. Ama 10 yıldan uzun kesintisiz kullanımlarda meme kanserini arttırdığına yönelik çalışmalar var. Bu sebeple 1-1.5 yıllık kullanıma 2-3 ay ara verip kullanmak daha uygun olacaktır.

Nasıl korunmam gerekiyor?

Haberin Devamı

30 yaşındayım, ülseratif kolit hastasıyım. 2014 yılında derin ven trambozu yaşadım. Bir süre kan sulandırıcı ilaçlar kullandım. Doktorum protein S ve C eksikliğimin olduğunu ve o dönemler doğum kontrol hapı kullandığım için kan pıhtılaşmasının bu nedenle olduğunu söyledi. Ben doğum kontrol yöntemi olarak ne kullanmalıyım?

CEVAP

Sevgili okuyucum, kanında pıhtılaşmaya meyil olan kadınlara yaşı ne olursa olsun, korunma yöntemi olarak asla doğum kontrol ilaçlarını önermeyiz. Çocuğunuz varsa size rahim içi araç (spiral) taktırmanızı öneririm. Çocuğunuz yoksa eşiniz kondom kullanabilir. Hormonal yöntemlerden uzak durmalısınız.

Sıradaki haber yükleniyor...
holder