Opr. Dr. Hande Akbaş Vajinal akıntıdan şikayet ediyorsanız...
HABERİ PAYLAŞ

Vajinal akıntıdan şikayet ediyorsanız...

Kadınlar sıkça vajinal akıntıdan yakınıyor. Akıntınız şeffaf, koku ve kaşıntı yapmayan türdense endişelenmeyin. Sarı ve kokuluysa jinekoloğa başvurun, vajinal kültür aldırarak mikrobun türünü öğrenip tedaviye başlayın.

Dış gebelik tekrarlar mı?

34 yaşındayım. 2 ay önce hamile kaldım ama dış gebelikmiş. Doktorum operasyon yapmadı. Dış gebelik tekrarlar mı? Çocuğum olur mu?

CEVAP

Sevgili okuyucum, herhangi bir işlem yapılmadıysa, yaşadığınızın dış gebelik olduğundan hiçbir zaman emin olunamaz. Dış gebelik genellikle tekrar eder. Çünkü tüplerinizde hasar oluşmasına bağlı olarak döllenen embriyo rahim içine yol alırken tüplere yerleşmesinde sıkıntı olabilir.

Haberin Devamı

Tüplerdeki harabiyet bir kere oluştuysa (geçirilmiş ameliyatlar veya karın içi enfeksiyonlar ya da çikolota kistleri gibi) tedavisi mümkün değildir. Tüplerin açılması ameliyatlarının başarı şansı düşük olup tekrar dış gebelik yaşama ihtimalinizi arttırır. Size önerim tekrar gebe kalmayı denemeden önce mutlaka rahim filmi çektirin. Tüplerde sıkıntı varsa, iyi kalitede çekilmiş bir rahim filminde mutlaka ortaya çıkacaktır.

Sancı hissediyorum

27 yaşındayım. 28 günde bir düzenli adet görüyorum, ağrım olmuyor. Arada bir akıntı oluyor, birkaç gün içinde geçiyor. Zaman zaman da vajina bölgemde sancı hissediyorum ve karnımda şişlik oluyor. Bu hastalık belirtisi mi?

CEVAP

Sevgili okuyucum, şeffaf, sümükümsü, koku veya kaşıntı yapmayan vajinal akıntılar genellikle normal kabul edilir. Eğer rengi sarı ve kokuluysa o zaman jinekolojik muayene olmalısınız.

Gerekirse vajinal kültür alarak üreyen bir mikrop varsa ona yönelik tedavi başlanmalıdır. Karında şişkinlik hissi, kasıklardan vajinaya vuran ağrı adet döneminize yaklaşık 1 hafta, 10 gün kala görülebilecek normal bulgulardır. Ancak yine de size önerim mutlaka bir jinekolojik muayene olup rahim ve yumurtalıklarınızda sorun olmadığından veya vajinada enfeksiyon olmadığından emin olmanızdır.

Nasıl anlaşılır?

Normal kadınlar hamile kaldıklarında adet görmüyorlar. Adet düzensizliği için ilaç kullanan kadınlar hamile kalınca adetten kesilir mi? Hamile kaldıklarını nasıl anlarlar? Ben her ay test mi yaptırmalıyım?

Haberin Devamı

CEVAP

Sevgili okuyucum, hamile kalan hiçbir kadın doğuma kadar asla adet görmez. Gebelik sırasında görülen herhangi bir kanama düşük tehdidi veya başka önemli bir sorunun göstergesidir. Adet görme, üstüne görme gibi kesinlikle algılanmamalıdır.

Adet düzensizliği için size verilen ilacın ne olduğu önemlidir. Çünkü doğum kontrol hapı gibi birtakım adet düzenleyiciler kullanmaktaysanız zaten gebe kalmanız beklenmez. Ayrıca adet düzensizliği devam ediyorsa bu sizin yumurtlamalarınızda da düzensizlik olduğunu göstereceği için ne yazık ki uzun süre denemenize rağmen gebe kalamadıysanız üreme tıbbı konusunda deneyimli bir hekime başvurmanızı öneririm.

Sıradaki haber yükleniyor...
holder