Opr. Dr. Hande Akbaş Ameliyat yerine tüp bebek
HABERİ PAYLAŞ

Ameliyat yerine tüp bebek

Tüplerinde sorun olan kadınlarda tüpleri cerrahi yöntemlerle açmak çok başarılı olmuyor. Bunun yerine çifti tüp bebek tedavisine yönlendirmek daha iyi sonuçlar elde etmeyi sağlıyor...

Tüp bebek mi yaptıralım?

30 yaşındayım 13 yıl önce poliskistik over ameliyatı oldum. 2 yıllık evliyim çocuk istiyoruz, hsg çektirdim. Bir tüpüm tıkalı, diğer tüpüm açık ama çok az bir tıkanıklık varmış. Gittiğim doktorlar “Tüp bebekle çocuğun olur” dedi. Tüplerin ameliyatla açılması gibi bir durum olabilir mi ya da hemen tüp bebek mi yapmalıyım?

Haberin Devamı

CEVAP [[HAFTAYA]]

Değerli okuyucum, geçmişte geçirmiş olduğunuz ameliyat ya da karın içinde bir enfeksiyon nedeniyle tüpleriniz hasar görmüş olabilir. Rahim filmi tüpleri göstermek için en güvendiğimiz görüntüleme yöntemidir.

Eğer birkaç doktordan fikir aldıysanız ve hepsi de size tüplerinizde sorun olduğunu söylediyse o zaman yapılacak en doğru yaklaşım tüp bebek denemeniz olacaktır.

Tüplerin cerrahi yöntemle açılma işlemi malesef sonucu çok başarılı olmayan bir yöntem. Genellikle zedelenmiş tüpler olduğundan ameliyat etmek yerine tüp bebek yapılması yoluna başvurmaktayız.

Keza tüplerinizde sorun olduğunda normal yoldan gebelik ihtimali çok az olduğu gibi, olsa da dış gebelik görülme olasılığığ yüksektir. Size önerim; tüplerinizde sorun var mı birkaç fikir aldıktan sonra tüp bebek yöntemine başvurmanızdır.

Operasyon işe yarar mı?

5 aylık evliyim ve eşimle tam olarak birleşemedik. Canım çok acıyor ve her defasında zorlayınca kanama oluyor. İki ayrı doktora gittim biri psikolojik olduğunu söyledi diğeri ise vajinamın çok dar olduğunu ve operasyonla açılması gerektiğini söyledi. Kafam karıştı. Sizce operasyon olsam sorun çözülür mü ya da bana önerebileceğiniz bir şey var mı?

CEVAP

Değerli okuyucum, ilişkiye girememenizin en önemli 2 nedeni olabilir. İlk elenmesi gereken genital bölgenizde ilişkiye girmenize engel olabilecek herhangi bir sorun olup olmadığıdır. Eğer jinekolojik muayenede bir sorun saptanırsa (doktorunuzun da size ifade ettiği gibi kızlık zarının kalın olması vb) o zaman bu giderildikten sonra ağrı duymayacağınız için kolaylıkla ilişkiye girebileceksiniz demektir.

Haberin Devamı

Ancak muayenede genital herhangi bir problem saptanmadıysa o zaman geriye en sık rastladığımız psikolojik sebepler kalmaktadır. Bunun için eşinizle beraber cinsel terapi uzmanına başvurarak sorunun ne olduğunu bulmaya çalışabilir ve korkularınızı kontrol altına alabildikten sonra gevşeyip ilişkiye girebilir hale gelebilirsiniz

Sıradaki haber yükleniyor...
holder