Opr. Dr. Hande Akbaş Anne olma şansınızı kaybetmeyin
HABERİ PAYLAŞ

Anne olma şansınızı kaybetmeyin

Çikolata kistleriyle seyreden endometriozis gebe kalmayı zorlaştırır. Yapılan ameliyatlar da yumurtalık rezervinin azalmasına neden olur. Geç kalmadan tedavi olun, annelik şansını kaybetmeyin.

Şansım ne kadar?

Şubatta çikolata kisti nedeniyle ameliyat oldum. Bu yıl yine tekrarladı, sürekli ağrı kesici içiyorum. Ameliyatta AHM tekrar düşecek diye endişe ediyorum. Mart’ta tüp bebek yaptırdık, 2 yumurta oluştu. Tedavi sırasında doktorum yumurta kalitesini artırmak için ilaç verdi, bu ilaç ağrımı bitirdi. Bu ilaç kiste iyi gelir mi ve küçültür mü? Embriyom 3’üncü gün embriyosu ve 2 kalite. Tutma şansı var mı? Rahimde yapışıklık, tüplerde hidrosalpenks ve kistlerim var. Ameliyat olursam tüp bebekte şansım ne kadar olur?

Haberin Devamı

CEVAP

Sevgili okuyucum, bahsettiğiniz ilaç yumurtalarınızda büyümeyi tetikleme amacıyla kullandığımız bir ilaç. Genellikle meme ve prostat kanseri gibi hastalıklarda hormonları baskılamak amacıyla da kullanılır. Endometriozis sizdeki östrojen hormonu nedeniyle ilerlediğinden bu ilacı kullanırken rahatlama hissetmeniz son derece normaldir. Ne yazık ki şu an için endometriozis tedavisinde yeri yoktur.

O nedenle kullanmayı bırakmanızı öneriyorum. Gerek geçirdiğiniz ameliyat gerek endometriozis yumurta sayı ve kalitenizi düşürmüş gibi görünüyor. Çok değerli rezerviniz daha da azalmadan lütfen deneyimli tüp bebek uzmanlarıyla tedaviye devam edin. Gebelik oluşmasıyla beraber ağrılarınızda da epey rahatlama görülecektir.

Çok korktum

20 yaşındayım, ilk defa adet dışı kanamam oldu. Çok korktum ve ne olduğunu anlamadım. Adetim 15-20 gün önce bitmişti. Çok tedirginim, ne yapmalıyım?

CEVAP

Sevgili okuyucum, eğer bu lekelenmeleriniz devam ederse bir kadın doğum uzmanına başvurmalı ve muayene olmalısınız. Eğer bakire değilseniz smear aldırmanızı öneririm. Yapılacak ultrasonda da rahim içinde herhangi bir yapı var mı bakılmalı, bazı hormon seviyeleriniz ölçülmelidir.

Nasıl önlem almalıyım?

32 yaşındayım, ailedeki kadınlarda rahim kanseri görülüyor. Benim de kontrol altında olmam gerekiyor mu? Hastalığa yakalanmamak için önlem almam gerekir mi?

Haberin Devamı

CEVAP

Sevgili okuyucum, ailenizde jinekolojik bir kanser olması sizin de riskinizi artırır. Rahim kanseri daha çok ileri yaşlarda ortaya çıkan, özellikle kilolu ve hipertansiyonu olan kadınlarda sık görülen bir kanser türüdür. Şimdiden sağlıklı beslenmenizi, kilonuzu kontrol altında tutmanızı öneririm. Ailenizde bu hikaye olmasa bile her kadının yılda en az 1 kere jinekolojik muayeneye gitmesi gerektiğinden siz de düzenli takip olmanız halinde bir sorun yaşamayacağınızı öngörmekteyim. Rahim kanseri erken teşhis halinde sadece rahmin alınmasıyla kolaylıkla kontrol altına alınabilir.

Sıradaki haber yükleniyor...
holder