Opr. Dr. Hande Akbaş Anne olmak istediğiniz zaman...
HABERİ PAYLAŞ

Anne olmak istediğiniz zaman...

Genç yaşta yumurta fonksiyonları azalabiliyor. Evli değilseniz ya da hemen çocuk sahibi olacak durumunuz yoksa yumurtalarınızı dondurun ki ileride anne olmak istediğiniz zaman sorun yaşamayın.

Yumurtalıklar çalışmıyormuş

28 yaşındayım, düzensiz adet görüyorum. Birçok doktora gittim, yumurtalığımın çalışmadığını söylediler. Verdikleri ilaçlar da fayda etmedi. Doğum kontrol ilacı içince adet görüyorum. Bırakınca kesiliyor. Ne yapmalıyım?

CEVAP

Sevgili okuyucum, genç yaşta yumurtalık fonksiyonlarınız azalmış. Düzensiz de olsa adet görmüş olmanız menopoza girmediğinizi gösteriyor. Dolayısıyla yumurtalık rezervinizin son durumuna ultrasonla bakılmalı. Yumurta gözüküyorsa ve evliyseniz menopoza girmeden önce tüp bebek yaptırarak çocuk sahibi olun. Eğer evli değilseniz o zaman en azından var olan yumurtalarınızı da zaman içinde yitirmeden dondurulmasını sağlayabilirsiniz.

Haberin Devamı

Karnım çok şiş

Adetimin 7’nci günü doktora gittim ve iki adet yumurtam olduğunu öğrendim; sağ folikül 17 mm, sol ise 11 mm. Doktor “Erken büyümüş” dedi. Bugün 12’nci gün. Dünden beri karnım çok şiş ve adet olacakmışım gibi. Neden acaba?

CEVAP

Sevgili okuyucum, muhtemelen doktorunuzun 7’nci günde gördüğü 17mm’lik yumurtanız çatlamış ve buna bağlı karın boşluğunuzda hafif iritasyon oluşturarak sizde ağrı ve şişkinlik bulguları yaratmıştır. Bu sizin yumurtlamanızın gerçekleştiğini gösteriyor.

İlaçları kullanmadım

3 yıllık evli kadınım. 6 aylıkken düşük yaptım, 2 yıldan beri çocuk sahibi olmak için uğraşıyoruz. Yumurtalıklarıma yakın bir yerde kist varmış. İlaç tedavisini uygulamadım. Sizce bu kist kısırlığa yol açar mı?

CEVAP

Sevgili okuyucum, yumurtalık dışında bulunan kistlerin çoğu genellikle doğurganlığı etkilemez. Kistiniz gerçekten yumurtalık dışındaysa ilaç tedavisi işe yaramayacaktır. İlaç tedavisine sadece yumurtalığın basit kistleri yanıt verir. Bunun dışındaki kistler için cerrahi tedavi gerekmektedir. 2 yıldır çocuk istemenize rağmen olmaması sebebiyle size önerim daha fazla vakit kaybetmeden bir uzmana başvurarak neden gebe kalamadığınızın araştırılmasını sağlamanızdır.

Haberin Devamı

Yırtık olduğunu fark ettim

Evliliğimin ilk yıllarında vajina girişimden başlayıp yana doğru bir yırtık oluştu. Korktuğum için doktora gitmedim. 1 yıl sonra yine bir ilişkide biraz daha zarar gördüğünü fark ettim. Geçen gün ağdadan sonra baktım ve orada gerçekten bir yırtık var. Ağrı yok. Hangi doktora gitmeliyim?

CEVAP

Değerli okuyucum, düzenli ilişkide olan her kadın yılda en az 1 kere kadın doğum muayenesine gitmeli ve vajinal smear aldırmalıdır. Korkacak bir durum bulunmamaktadır. Jinekolojik muayene sırasında mutlaka o bölgede bir yırtık var mı bakılmalı. Varsa müdahale edilmesi gerekir mi tümünü doktorunuz anlayacak ve sizi yönlendirecektir.

Sıradaki haber yükleniyor...
holder