Opr. Dr. Hande Akbaş Anne olmak isteyene kadar ilaç kullanın
HABERİ PAYLAŞ

Anne olmak isteyene kadar ilaç kullanın

Polikistik over sendromunda en etkili tedavi doğum kontrol ilaçları. Tedaviye destek için de kadının fazla kilosunu vermesi şart. Bu ilaçlar anne olmak isteyene kadar kullanılabilir, adetler düzene girer, rahat edersiniz.

Hep ilaç içecekmişim

28 yaşındayım, polikistik over teşhisi konuldu. Doğum kontrol hapına başladım. Doktor bu hapı hep içeceğimi söyledi. Bebek isteyince başka tedavi verecekmiş. Bundan nasıl kurtulurum?

CEVAP

Sevgili okuyucum, polikistik over sendromu genetik ve çevresel faktörlerin birlikte etki etmesi sonucu ortaya çıkan bir hastalık ve bu hastalığın kesin tedavisi yoktur. Muhtemelen adet düzensizliği yaşadığınız için doktorunuz size doğum kontrol ilacı başlamış.

Haberin Devamı

Şu an için bebek istemiyorsanız ilacınızı kullanmaya devam edin. Bebek kararı verdiğinizde adetleriniz düzene girmişse bize ihtiyaç kalmayabilir. Durumunuzu bildiğiniz için eğer adetleriniz düzene girmememişse vakit kaybetmeden üreme alanında uzman bir hekime başvurmanızı öneririm

Bebek istiyoruz

24 yaşındayım, kocam da 28 yaşında. Üç yıllık evliyiz. Bir yıl korunduk, 2 yıldır bebek istiyoruz, olmuyor. Doktora gittim, çatlatma iğnesi verdi, kullandım, olmadı. Eşim sperm testi yaptırdı, hareketlilik az. Doktor “Bu sayılarla çocuk olur” dedi. Düzenli adet görüyorum. Ne yapmalıyım?

CEVAP

Sevgili okuyucum, her ne kadar eşinizin ve sizin yaşlarınız genç olsa da 2 yıl düzenli ilişkiye rağmen gebe kalamayan çiftlere mutlaka üreme tıbbı alanında deneyimli bir kadın hastalıkları ve doğum uzmanına başvurmasını öneririz.

Anlattığınıza göre sperm ve yumurtalar normal ancak bazen tüplerde ya da rahimde sorun olduğu zaman da gebelik olmayabilir. Körlemesine bahsettiğiniz ilaçlarla yumurtlama deneyeceğinize en kısa zamanda uzmana başvurarak önce tüm tetkiklerinizi bitirmelisiniz. Ardından hangi tedavi sizin için en uygunsa ona karar verilmeli.

Hamile kalabilir miyim?

26 yaşındayım. Doğum kontrol iğnesiyle korundum, 2 ay önce bıraktım, ara kanamalarım var. Üç yıldır prolaktinim yüksek. Hipofiz adenomu vardı, kayboldu. Doktor başka hap verdi, prolaktinim düştü. MR’da beyinde küçük bir kist gözüküyor. Hamile kalmam mümkün mü?

Haberin Devamı

CEVAP

Sevgili okuyucum, sizi takip eden beyin cerrahı hamile kalmanızda sakınca görmediyse o zaman gebelik planlayabilirsiniz. Doğum kontrol iğnelerinin kanda etkisi bir süre daha devam edeceğinden yumurtlamalarınız hemen başlamayabilir. Birkaç ay içinde adetleriniz eski düzenine girecektir. Girmemesi halinde o zaman bir kadın doğum uzmanının sizi görmesi doğru olacaktır.

Sıradaki haber yükleniyor...
holder