Opr. Dr. Hande Akbaş Anne olmak isteyene kadar ilacı içmelisiniz
HABERİ PAYLAŞ

Anne olmak isteyene kadar ilacı içmelisiniz

Polikistik over sendromunda en etkili tedavi doğum kontrol ilaçlarıyla yapılıyor. Tedaviye destek için de mutlaka kadının varsa fazla kilosunu vermesi gerekiyor. Bu ilaçlar anne olmak isteyene kadar kullanılırsa iyi oluyor. Bu sırada adetler düzene giriyor, yumurtlama düzgün oluyor.

Neden bu ilacı içeceğim?

İlk adetimi 14 yaşında gördüm. İki yıl adet görmeyince doktora gittim. Bana ilaç verdi, 6 ay boyunca kullandım. Şu an 22 yaşındayım ve 3 yıllık evliyim. Adetlerim yine düzensiz ve adet gördüğüm zaman karnıma kramp gibi ağrılar giriyor, çok canım yanıyor.

Haberin Devamı

Hamile kalmak istiyorum, olmuyor. Doğum kontrol hapından bıktım. Yeni bir doktor bana ilaç verdi ve “Menopoza kadar kullan” dedi. Ben bu ilacı ömrümün sonuna kadar neden kullanıyorum?

CEVAP

Sevgili okuyucum, anlattıklarınıza bakılırsa yumurtalıklarınızda sorun olduğu kesin. Ama bu sorun erken menopoza mı bağlı yoksa polikistik over sendromu gibi hormonal başka nedenlerden mi kaynaklanıyor, bilinmeli.

Ultrasonda yumurtalıklarınızın rezervine bakılmalı ve sizin bazı hormon değerleriniz kontrol edilmelidir. Tüm bunlardan sonra ömür boyu adet görebilmeniz ilaçla mı söz konusu olacak ya da çocuk sahibi olabilme ihtimaliniz nedir net bir şekilde anlaşılabilecektır.

Küçük kistler varmış

Adetlerim çok az oluyor. Bir yıl önce doktora gittim. Bana erkeklik hormonumum yüksek olduğunu söyledi ve bana doğum kontrol hapı verdi. Küçük kistler olduğunu söyledi. Ancak önemli değilmiş. Adetim 1.5 günde bitiyor. Doğum kontrol hapları bende damla damla kanama yaptı. Ne yapmalıyım?

CEVAP

Sevgili okuyucum, doktorunuz sizde polikistik over olduğunu ifade etmeye çalışmış. Bu hastalıkta hem erkeklik hormonları artar hem de küçük kistler gözlenir.

Çocuk düşünmüyorsanız doğum kontrol ilacı kullanmaya devam edin. Adet kanamanızın azalması büyük ihtimalle doğum kontrol ilaçlarının etkisi olup bıraktığınızda eski yoğunluğuna dönecektir.

Neden kanama oluyor?

İki ay önce doktora gittim, 4 aydır kanamam olduğunu söyledim. Beni patolojiye gönderdi. Pataloji sonucuna göre ilaç yazdı. Şimdi kanamam yok, bu kez de olmasını bekliyorum ama olmuyor. Ne yapmalıyım?

Haberin Devamı

CEVAP

Sevgili okuyucum, 4 aylık kanama sonrası herhangi bir kötü durum ekarte edilmek üzere size biyopsi yapılmış. Patoloji sonucunuzu tam ifade etmemişsiniz, sadece miktarını yazmışsınız, tanı kısmı önemli.

Bunu mutlaka doktorunuz görerek size hormon tedavisini başlamıştır. Bu sebeple lütfen hekiminize danışmadan hiçbir şekilde ilacı kesmeyin hatta adet görmüyorsanız tekrar gidin.

Sıradaki haber yükleniyor...
holder