Opr. Dr. Hande Akbaş Anne olmanızı engellemez
HABERİ PAYLAŞ

Anne olmanızı engellemez

Vajinal smear sonucu rahim ağzında bir lezyon saptandıysa zamanında duruma müdahele etmek gerekir. Hekim deneyimliyse operasyonda sorun olmaz. Ayrıca ilerde gebe kalmanızı da engellemez, sadece daha sıkı kontrol altında olmanız tavsiye edilir.

Rahim ağzı alınacakmış

26 yaşındayım, evli değilim. Doktorum bana rahim ağzı kanseri testi yaptı. Sonuç: CIN 2. Ameliyatla rahim ağzının bir kısmının alınmasını önerdi. İlerde hamile kalmamı engeller mi?

CEVAP

Sevgili okuyucum, vajinal smear sonucunuzda HPV virüsüne bağlı olarak kansere doğru ilerleyen bir lezyon saptanmış. Henüz kanser değil, panik olmayın. Ancak şu anda buna müdahale edilmezse yıllar içinda rahim ağzı kanserine dönüşme riski bulunmaktadır. Size önerim öncelikle kolposkopi denilen bir işlemle rahim ağzınızın başka bir yerinde CIN 2’den (HGSIL) daha ileri bir lezyon var mı baktırmanız. Ardından da vakit kaybetmeden konizasyon denilen cerrahi işlemle etkilenmiş bölgeyi çıkarttırmanız. Deneyimli ellerde yapıldığında işlemin komplikasyonu epey düşüktür. Ayrıca ileride gebe kalmanızda engel oluşturmaz. Ancak nadiren erken doğuma yol açabileceğinden gebelik boyunca rahim ağzınızın sıkı takip edilmesi gerekir. Sezaryen sakıncalı mı? 28 yaşındayım, doğum çok yaklaştı. Normal doğumdan korkuyorum. İlk kez anne olacağım.

Haberin Devamı

Sezaryen sakıncalı mı?

Doktorum, karar vermek için erken olduğunu söylüyor. Ne önerirsiniz?

CEVAP

Sevgili okuyucum, her iki doğum şeklinin de kendisine göre artı ve eksileri vardır. Vajinal doğumda annenin doktorla baştan sona iletişimi çok önemlidir. Eğer bazı korkularınız varsa doğum anında ıkınmada zorluk yaşamanız halinde bebeğiniz sıkıntıya girebileceği için vajinal doğumu pek önermiyorum. 3’ten fazla çocuk sahibi olmak istemiyorsanız sizin durumunuzda sezaryen daha doğru olacaktır. Ayrıca doktorunuza katılıyorum, belki de gebeliğiniz ilerledikçe, bebeğin kilo veya pozisyonuna bağlı olarak belki de zorunlu sezaryen endikasyonu ortaya çıkacaktır. Genellikle hamileliğin son ayına kadar doğum şekliyle ilgili karar vermiyoruz.

Haberin Devamı

Bulantım arttı

26 yaşındayım. 10 haftalık hamileyim ve bulantı nedeniyle yerimden kalkamıyorum. Çok halsiz ve iştahsızım. Birkaç gün önce kanamam oldu. Şimdi ilaç verdiler, onu kullanıyorum. Ama bulantım çok arttı. Ne yapmalıyım?

CEVAP

Sevgili okuyucum, gebeliğin ilk 3 ayında zaman zaman bazı anne adaylarında yoğun bulantı, halsizlik, hatta kusma görülebiliyor. Sizin bu şikayetleri yaşayacağınız 2 haftanız kalmış dayanın. Sık sık, az az yiyin, bol sıvı tüketmeye çalışın, yağlı ve sıcak yiyeceklerden uzak durup kuru gıdalarla beslenin. Kanama, düşük tehditi yaşadığınızı gösteriyor. Bunun en iyi tedavisi yatak istirahatidir. Ayrıca progesteron başlanmış ama bunu ağızdan kullanmak hem yan etkilerinin dayanılmaz olması hem de etkinliğinin azalması açısından pek tercih edilmez. Önerim bunu vajinal yoldan kullanmanız ya da enjeksiyon formuna geçmeniz.

Sıradaki haber yükleniyor...
holder