Opr. Dr. Hande Akbaş Anne olmaya hazır mısınız?
HABERİ PAYLAŞ

Anne olmaya hazır mısınız?

Panik atak rahatsızlığı olup gebe kalmak isteyenler psikiyatristle görüşmeli. Hastalığın hamileliğe engel olup olmayacağını öğrenin. İlaçlarınızı bebek beklerken kademeli de olsa bırakacağınızdan hem kadın doğum hem de psikiyatriniz sizi birlikte takip etmeli.

Nasıl bir yol izlemeliyim?

Panik atak hastasıyım. Çocuk istiyorum ama hamilelikle ilgili korkularım var. Gebe kalmadan önce nasıl bir yol izlemeliyim, gebelikte panik atak için nasıl tedavi yöntemleri kullanılıyor?

CEVAP

Sevgili okuyucum, panik atağı olup doğum yaptırdığım birçok hastam oldu. Sizin ilk yapmanız gereken sizi takip eden psikiyatristinize gebelik planladığınızı ve hastalığınızın şu an için hamileliğe engel bir durum oluşturup oluşturmadığını sormak. Ayrıca atakları sık olan hastalara başlanan birtakım psikiyatrik ilaçlar bulunuyor. Siz bunları kullanıyorsanız bu ilaçlar gebelikte kullanılabilen ilaçlar mı? Değilse kademeli olarak bırakılması gerekeceğinden ne kadar süre sonra hamile kalmanız uygun olacak? İşte tüm bunları doktorunuzla uzun uzun konuşup birlikte karar vermelisiniz. Ayrıca gebelikte de hem kadın doğum hem de psikiyatri uzmanları sizi birlikte takip etmelidir.

Haberin Devamı

Hormon bozukluğu varmış

22 yaşındayım. Sürekli kahverengi akıntım oluyordu. Doktora gittim, iltihap olduğunu söyledi. Akıntım geçti, bu sefer de adetlerim düzensiz. Tekrar doktora gittim, hormon bozukluğu olduğu söylendi. Hormon bozukluğunun nedenleri nedir?

CEVAP

Sevgili okuyucum, hormon bozukluğunun birçok sebebi olabilir. Sizin kadar genç kadınlarda en sık rastladığımız hormon bozuklukları nedenlerinin başında polikistik over sendromu gelir. Doktorunuz böyle bir durumunuz olsaydı sizinle paylaşırdı diye düşünüyorum. Diğer nedenler arasında tiroid bezi fonksiyonlarında bozukluk (guatr gibi) veya beyinden salgılanan prolaktin denilen süt hormonu bozuklukları görülür. Bunların tümünün farklı tedavileri olduğundan doktorunuzun sizde hangisini saptadığını öğrenmeniz gerekir.

Endişeliyim

Dondurulmuş 2 embriyo transferinden sonraki kan değerlerimi yazıyorum, sorun var mı? Son testten önce az miktarda olsa lekelenme oldu. Endişeleniyorum. Ne dersiniz?

Haberin Devamı

CEVAP

Sevgili okuyucum, transfer sonrası ilk günlerde iyi artış gösteren gebelik hormonu daha sonra plato çizmeye başlamış. Bu da bize gebeliğin sağlıklı ilerlemediğini gösterir. Lekelenmenize de bakarsak muhtemelen kanamanız artacak ve bu gebelik düşükle sonlanacak gibi duruyor. Yine de kanda gebelik hormonu düzenli aralıklarla takip edilmeye devam edilmeli, normale döndüğünden emin olunmalı. Ufak bir ihtimalle dış gebelik de olabileceğinden mutlaka doktorunuzun kontrolünde kalın. Umarım başka dondurulmuş embriyolarınız vardır. Aksi halde tekrar başa dönmeniz ve tüp bebek denemeniz gerekecektir.

Sıradaki haber yükleniyor...
holder