Opr. Dr. Hande Akbaş Anne ve bebek riske atılmamalı
HABERİ PAYLAŞ

Anne ve bebek riske atılmamalı

Normal doğum mu yoksa sezaryen mi hep tartışılır. İlk ya da ikinci doğumunu sezaryenle yapmış kadının sonraki çocuklarında da aynı yöntem tercih edilir. Nedeni anne ve bebeğin hayatını tehlikeye atmamak, eski doğum yerinde yırtılma olmasını önlemektir.

Sezaryen tehlikeli mi?

29 yaşındayım ve 2 çocuk annesiyim. 12 haftalık gebeyim. İki doğumumu da sezaryen ile yaptım. Bu 3’üncü sezaryenim olacak. Bir tehlikesi var mı? Çocuklarımın yaşları 4 ve 6.

CEVAP

Sevgili okuyucum, 3 sezaryena kadar genellikle izin veriyoruz ancak yine de bu gebelikte yakından takip edilmeniz ve ağrı çekmeksizin doğumunuzun planlanması gerekir. Aksi taktirde korktuğumuz risk eski sezaryen yerinizin yırtılmasıdır.

Haberin Devamı

Önceki cerrahilere bağlı olarak karında bazı yapışıklıklar olabileceğinden, bebeğin eşinin (plasentanın) yapışma anomalileri olabileceğinden cerrahi deneyimi de iyi olan, hem bebek hem de anne yoğun bakım şartları iyi olan hastanede çalışan bir kadın hastalıkları ve doğum uzmanına takip olmalısınız.

Neden adet görmedim?

Adetim 22 gün gecikti. İki gün önce de kahverengi akıntı geldi. İlişki sırasında da korunduk. Bir aydır ilişkiye girmedim, toplam 3 kere gebelik testi yaptım, negatif çıktı. Acaba adet görmemeni sebebi nedir?

CEVAP

Sevgili okuyucum, hemen kanda gebelik hormonu baktırın. Bazen idrarda gebelik testleri yalancı negatiflik gösterebiliyor. Eğer kan testinizde gebelik yoksa, o zaman bir kadın doğum uzmanına giderek muayene olmanızı öneririm. Bazen yumurtalık kistleri kadında adet gecikmesine yol açabilmektedir.

Adet dışı kanamam oldu

30 yaşındayım, ilk defa adet dışı kanamam oldu. Çok korktum ve ne olduğunu anlamadım. Adetim 15-20 gün önce bitmişti. Ne yapmalıyım?

CEVAP

Sevgili okuyucum, bu lekelenmeleriniz devam ederse bir kadın doğum uzmanına başvurup muayene olmalı, smear aldırmalısınız. Ultrasonda da rahim içinde herhangi bir yapı var mı bakılmalı, bazı hormon seviyeleriniz ölçülmelidir.

Sarkma artar mı?

28 yaşındayım. Rahimde sarkma var. İki yıl sonra hamile kalmayı düşünüyorum. Acaba sıkıntı yaratır mı? Bir de hamilelilkte serkilaj işlemi uygulanıyor mu? Serkilaj sarkmayı artırır mı?

Haberin Devamı

CEVAP

Sevgili okuyucum, sizin yaşınızda rahim sarkması pek görmeyiz. Sanırım esas sorununuz rahim ağzınızın gebelikte erken açılması, yani 14’üncü haftadan önce rahim boyunda kısalma yaşamanız. Bu sebeple tekrar serklaj atılması gerekecektir. Bunun rahim sarkmasıyla hiçbir ilişkisi yoktur. Rahim sarkması genellikle 2’den fazla normal doğum yapanlarda, çoğul gebeliklerde, zor doğumlarda ve ileri yaşlarda gördüğümüz bir sorundur.

Sıradaki haber yükleniyor...
holder