Opr. Dr. Hande Akbaş Anne ve bebek riske girmesin
HABERİ PAYLAŞ

Anne ve bebek riske girmesin

Normal doğum mu, sezaryen mi hep tartışılır. İlk ya da ikinci doğumunu sezaryenle yapmış kadının daha sonraki hamileliklerinde de aynı yöntemin seçilmesinin nedeni anne ve bebeğin hayatını tehlikeye atmamak, eski doğum yerinde bir yırtılma olmasını önlemek.

Sezaryen tehlikeli mi?

27 yaşındayım ve 2 çocuk annesiyim. Şu anda 12 haftalık gebeyim. İki doğumu sezaryen ile yaptım. Bu 3’üncü sezaryenim olacak. Herhangi bir tehlikesi var mı? Çocuklarımın yaşları 4 ve 6.

CEVAP

Sevgili okuyucum, 3 sezaryene kadar genellikle izin veriyoruz. Yine de bu gebelikte yakından takip edilmeniz ve herhangi bir ağrı çekmeden doğumunuzun planlanması gerekir. Aksi taktirde en korktuğumuz risk eski sezaryen yerinizin yırtılmasıdır.

Haberin Devamı

Ayrıca önceki cerrahilere bağlı olarak karın içinizde bazı yapışıklıklar oluşmuş olabileceğinden, bebeğin eşinin (plasentanın) yapışma anomalileri olabileceğinden cerrahi deneyimi iyi olan, hem bebek hem de anne yoğun bakım şartlarına sahip bir hastanede çalışan bir kadın hastalıkları ve doğum uzmanına başvurmalısınız.

Sancı çekiyorum

25 yaşındayım. İlk adet gördüğüm günden beri çok sancı çekiyorum ve düzensizdi. Önce bu sancıları ciddiye almadım. Ama sancılar gün geçtikçe artıyordu, doktora gittik. Doktor rahimde kist olduğunu ve hormon bozukluğundan kaynaklandığını söyledi. Bu kistler çocuk olmasını engeller mi?

CEVAP

Sevgili okuyucum, adet sırasında başlayıp giderek şiddetlenen ağrıların en sık kaynağı yumurtalık kistleridir. Her yumurtalık kisti kısırlığa sebep olmaz. Eğer endometriozis denilen çikolata kisti varsa bu genellikle ilerleyici bir hastalık olduğundan uzun vadede kısırlığa yol açabilir.

Basit bir kist saptandıysa korkmayın. Ama doktorunuz bunun çikolata kisti olduğunu ifade ettiyse, evleninceye kadar büyümemesi için birtakım ilaçlardan kullanın ve evlenir evlenmez de vakit kaybetmeden çocuk düşünün.

Parça parça geliyor

19 yaşındayım. Adetlerim 3 haftada bir ve parça parça geliyor. Sanki et parçası gibi. Sizce bunun nedeni nedir?

CEVAP

Sevgili okuyucum, yaşınız genç. Bu yaşadığınızın hormonal bir durum olabileceğini düşünüyorum. Ama yine de en doğrusu bir kadın hastalıkları ve doğum uzmanına muayene olmanız. Keza bu kadar yoğun kanama bir süre sonra kansızlığa sebep olabileceğinden en azından bunun da önlemi bir an önce alınmış olur.

Haberin Devamı
Sıradaki haber yükleniyor...
holder