Opr. Dr. Hande Akbaş Anneden bebeğe geçebiliyor
HABERİ PAYLAŞ

Anneden bebeğe geçebiliyor

Haberin Devamı

Hepatit C teşhisi konulan kadınların gebe kalmadan önce mutlaka doktor kontrolünde testlerini yaptırması şart. Ayrıca bebek doğar doğmaz takibe başlanmalı. Çünkü hastalığın anneden bebeğe geçme riski var...

Çocuk istiyoruz?

30 yaşında, evli, 2 çocuk anneisyim. 2 yıldır korunmamamıza rağmen çocuğumuz olmuyor. Hipotiroidim var. Ancak bebeğimin olmasına engel olur diye ilaç kullanmıyorum. Tek isteğimiz bir çocuk. Ne yapabiliriz?

CEVAP

Sevgili okuyucum, 2 kere gebe kalabilmişsiniz. Bu sizin tekrar gebe kalabilme ihtimalinizin yüksek olduğunu gösteriyor.

Hipotiroidi hastalığınız bile gebe kalamamanızın bir nedeni olabileceğinden ilaç kullanmamakla kesinlikle büyük hata yapıyorsunuz. Hatta gebe kalsanız bile bebeğinizi de risk altında bırakıyorsunuz.

Tiroid hastalığınız için bir endokrin uzmanına başvurmanızı ve tiroid hormonlarınızın ilaçla bir an önce normale döndürülmesini sağlamalısınız.

Daha sonra halen gebelik oluşmazsa, o zaman sizi görüp neden tekrar hamile kalamadığınıza yönelik bazı araştırmaların yapılması gerekir.

Hastalığım eşime bulaşır mı?

27 yaşındayım, artık evlenmek istiyorum. Her yıl düzenli kontrole giderim. Bu yıl Hepatit C olduğum fark edildi. Birkaç ay önce ameliyat geçirmiştim. Ama hastalık yüzünden endişeliyim. Eşime bulaşır mı, anne olabilir miyim?

CEVAP

Sevgili okuyucum, geçmiş olsun, Hepatit C’nin aşısı bulunmadığından kan ve cinsel temas yoluyla bulaştığından evlenmeden önce bu durumu partnerinizle paylaşın. Çünkü düşük de olsa hastalığı ona geçirme riskiniz var.

Aynı şekilde gebelik sırasında da bebeğinize geçirme riskiniz bulunduğundan doğar doğmaz bebeğiniz bu açıdan takip edilmelidir.

Hepatit C geçirmiş olmanız gebe kalmanıza engel olmaz. Ama gebe kalmadan önce hepatit vücudunuzda aktif mi, gebelikte karaciğeriniz açısından bir sorun yaşar mısınız mutlaka bir hepatoloji uzmanının fikrini almalı ondan sonra hamilelik planlamalısınız.

Akıntı kistlerle mi ilgili?

36 yaşımdayım. Son 20 gündür koyu kahverengi akıntı gelmeye başladı. Birkaç yıldan beri kist ve myom var. Bunlar için smear testi yaptırmıştı, temiz çıktı. Bu akıntı kistlerle ilgili olabilir mi? Tekrar kontrole gitmem gerekir mi? Kistin çapı ise 4 santimdi. Acaba kötü bir durum mu var?

CEVAP

Sevgili okuyucum, smear testiniz çıktıysa bu lekelenme hormonal sebeplerden, kistinizden ve myomlarınızdan kaynaklanıyor olabilir.

Bu sebeple kontrole gitmezseniz hangisinin bu sorunu yarattığını anlamak mümkün olamaz. Kistinizin ve myomlarınızın düzenli olarak takip edilmesi büyük önem taşımaktadır.

Sıradaki haber yükleniyor...
holder