Opr. Dr. Hande Akbaş Ara vermezseniz kanamalar azalır
HABERİ PAYLAŞ

Ara vermezseniz kanamalar azalır

Doğum kontrol hapları normalde 3 hafta içilir, 1 hafta ara verilir. Ama çikolata kistinin tedavisi içinse ara verilmeden kullanılabilir. Sorununuz olmamasına rağmen ilacı hiç kesmediyseniz adet kanamalarınız azalır, hapı bırakınca eski haline döner.

Adetlerim azaldı

27 yaşındayım. 1 yıldır doğum kontrol hapı kullanıyorum, ara vermedim. İlaçtan sonra adetlerim azaldı. Bununla ilgisi olabilir mi?

CEVAP

Sevgili okuyucum, piyasada bulunan ve en sık başvurduğumuz doğum kontrol ilaçları genellikle 21 adet hap içerir. Hastaya 3 hafta kullanıp 1 hafta ara vermesini öneririz ki aylık adet döngüsü 28 günde bire denk gelsin. Bazı doğum kontrol ilaçlarında 28 tablet bulunur. Son 7 tablette hormon yoktur. Bazen hasta 1 hafta ara vermeyi unutur. Karışıklığa sebep olmamak için kesmeden 28 tablet alarak döngüyü tamamlar. Çok nadiren de hastaya doğum kontrol ilacı korunma değil de çikolata kisti varlığında başlandığından böyle durumlarda ilaca ara vermeden kullanmayı öneririz. Adet miktarınızın azalmasının başlıca sebebi bu haplardır, kestikten sonra çoğunlukla şiddeti eski haline dönecektir.

Haberin Devamı

Aşırı akıntım var

37 yaşındayım, aşırı akıntım var. Koku yapıyor ve leke bırakıyor. Ayrıca kasıklarımda ağrı var ve yara olduğunu söylediler. Bunun nedeni ne olabilir?

CEVAP

Sevgili okuyucum, vajinal enfeksiyonlar sıklıkla ilişkiyle bulaşsa da, tuvaletlerden, hijyeni iyi olmayan havuz, sauna gibi yerlerden de bulaşabilir. Kasık ağrısı büyük ihtimalle enfeksiyona bağlı gibi duruyor. Yara denilen rahim ağzındaki erozyonu da enfeksiyon yapıyor. Enfeksiyonun doğru ve partnerinizle beraber tedavisiyle şikayetlerin gerileyeceğini düşünüyorum.

Bulantım arttı

29 yaşındayım. 10 haftalık hamileyim ve bulantı nedeniyle yerimden kalkamıyorum. Çok halsiz ve iştahsızım. Birkaç gün önce kanamam oldu. Şimdi ilaç verdiler. Ama bulantım arttı. Ne yapayım?

CEVAP

Sevgili okuyucum, gebeliğin ilk 3 ayında bazı anne adaylarında yoğun bulantı, halsizlik, hatta kusma görülür. Sizin bu şikayetleri yaşayacağınız 2 haftanız kalmış, dayanın. Sık sık, az az yiyin, bol sıvı tüketmeye çalışın, yağlı ve sıcak yiyeceklerden uzak durup kuru gıdalarla beslenin. Kanama olması düşük tehditi yaşadığınızı gösteriyor. Bunun en iyi tedavisi yatak istirahatidir. Ayrıca progesteron başlanmış ama bunu ağızdan kullanmak hem yan etkilerinin dayanılmaz olması hem de etkinliğinin azalması açısından pek tercih etmediğimiz bir durum. Önerim bunu vajinal yoldan kullanmanız ya da enjeksiyon formuna geçmenizdir.

Haberin Devamı
Sıradaki haber yükleniyor...
holder