Opr. Dr. Hande Akbaş Ara vermezseniz kanamalar azalır
HABERİ PAYLAŞ

Ara vermezseniz kanamalar azalır

Doğum kontrol hapları normal şartlarda 3 hafta içilip 1 hafta ara verilerek kullanılır. Ama çikolata kistinin tedavisinde ara verilmeden de kullanılabilir. Eğer sorununuz olmamasına rağmen ilacı hiç kesmediyseniz adet kanamalarının azalması normaldir, bırakınca eski haline döner.

Adetlerim azaldı

28 yaşındayım. Bir yıldır doğum kontrol hapı kullanıyorum. İlaçtan sonra adetlerim az geliyor, bazen hiç gelmiyor. İlgisi olabilir mi?

CEVAP

Sevgili okuyucum, doğum kontrol ilaçları genellikle 21 adet hap içerir. Bu sebeple hastaya 3 hafta kullanıp 1 hafta ara vermesini öneririz ki aylık adet döngüsü normal olan 28 günde bire denk gelsin. Ama bazı doğum kontrol ilaçlarında 28 tablet var. Son 7 tablette hormon yoktur.

Haberin Devamı

Bazen hasta 1 hafta ara vermeyi unutur. Kesmeden 28 tablet alarak döngüyü tamamlar. Nadiren de doğum kontrol ilacını çikolata kisti varlığında verir, ara vermeden içmesini öneririz. Adet miktarının azalmasının sebebi haplardır, bırakınca şiddeti eski haline dönecektir.

Erken menopoza mı girdim?

39 yaşındayım. Bu ay adet görmedim. Hamile değilim. Tüp bebekle hamile kalmıştım. Acaba erken menopoza mı girdim?

CEVAP

Sevgili okuyucum, daha önce tüp bebek tedavisi görmek bir daha kadının kendi kendine hamile kalamayacağı anlamını taşımaz. Geçmişte tüp bebek yapıp sonra kendiliğinden gebe kalmış birçok hastam var. Önerim en azından gebelik testi yaptırarak hamileliği akıldan çıkarttıktan sonra menopoz ve diğer hormonal bozuklukların ayırıcı tanısı için bir uzmana başvurmanızdır.

7 yıl sonra kan geldi

55 yaşındayım. Bir doğumum var. Adetten kesileli 7 sene oldu. İki gün önce birkaç damla kan geldi. Bugün az kanamam var. Ne yapayım?

CEVAP

Sevgili okuyucum, menopoza giren kadında asla vajinal kanama olmamalı. Size tavsiyem hızla bir doktora başvurmanız ve rahminizin içinden biyopsi aldırarak altta kötü huylu bir oluşumun yatıp yatmadığını ekarte ettirmenizdir.

Spirali çıkarttırdım

26 yaşındayım. Spiral taktırmıştım. Onu çıkartalı 2 ay kadar oldu. Vajinamdan ilk günler sarı lekeli ve kokulu sıvılar gelmeye başladı. Akıntı yer yer beyaz ve sarı olarak değişiyor ve kaşıntı da oluyor.

Haberin Devamı

CEVAP

Sevgili okuyucum, spirali çıkarmamızdaki başlıca 2 neden aşırı kanama ve/veya iltihap yapmasıdır. Sizde sanırım spirale bağlı olarak enfeksiyon gelişmiş. Öncelikle spiralinizi çıkarttırmakla doğru yapmışsınız. Çünkü kalsaydı hem sık sık enfeksiyon nüks edecekti hem de kullandığınız ilaçlar tam olarak etki edemeyecekti. Enfeksiyon için bir kadın hastalıkları ve doğum uzmanına muayene olmanızı, gerekirse vajinal kültür alınmasını ve bir an önce gerekli tedavinizin başlatılmasını öneririm.

Sıradaki haber yükleniyor...
holder