Opr. Dr. Hande Akbaş Ara vermezseniz kanamanız azalır
HABERİ PAYLAŞ

Ara vermezseniz kanamanız azalır

Doğum kontrol haplarına 3 hafta devam edilir, 1 hafta ara verilir. Ama çikolata kistinin tedavisi gibi durumlarda hiç ara verilmeden de içilebilir. Sorun olmamasına rağmen ilacı hiç kesmediyseniz adet kanamalarının azalması normaldir, bırakınca eski haline döner.

Adetlerim azaldı

25 yaşındayım. 1 yıldır doğum kontrol hapı kullanıyorum. Ara vermeden içiyorum Haptan sonra kanama azaldı. Bununla ilgisi olabilir mi?

CEVAP

Sevgili okuyucum, doğum kontrol ilaçları genellikle 21 adet hap içerir. Hastaya 3 hafta kullanıp 1 hafta ara vermesini öneririz ki aylık adet döngüsü normal olan 28 günde bire denk gelsin. Bazı doğum kontrol ilaçlarında 28 tablet bulunur. Son 7 tablette hormon yoktur. Bazen hasta 1 hafta ara vermeyi unutur. Karışıklığa sebep olmamak için kesmeden 28 tabletle döngüyü tamamlar. Çok nadiren hastaya doğum kontrol ilacı çikolata kisti varlığında verilir. Böyle durumlarda da ilaca hiç ara vermeden devam etmesini öneririz. Adet miktarının azalmasının başlıca sebebi bu haplardır, kesince eski haline dönecektir.

Haberin Devamı

Neden geriden geliyor?

27 hafta, 6 günlük hamileyim. Ultrason sonuçlarımı size yazıyorum. Bu sonuçlara göre 26 hafta, 2 gün görünüyor. Genel olarak bu değer hep geriden geliyor. Sizce bir sorun mu var?

CEVAP

Sevgili okuyucum, bebeğin gebelik haftasıyla ultrason ölçülerinin aynı olması her zaman mümkün değil. Genellikle bebeğin gelişiminin gebelik haftasının 2 hafta önünden ya da 2 hafta gerisinden gelmesi ve bunun arasının gebelik haftalarında daha da açılmıyor olması önem taşır. Verdiğiniz ölçülere göre bebeğinizin gelişimi haftasına göre 10 gün geriden geliyor. Hep böyle devam ediyorsa hatta daha da geride kalıyorsa gelişme geriliğinin başlangıcı olabilir. Bebeğe giden kan akımları (dopler ultrason) ve bebeğin ölçüleri yakından takip edilmelidir. Ama bebeğinizin gelişimi hep böyle gidiyor daha kötüleşmiyorsa narin bir bebek olacağı için de bu şekilde seyrediyor olabilir. Nitekim ailenin genetik özellikleri bu gibi durumlarda mutlaka göz önünde tutulmalıdır.

Düşük yaptım

Haberin Devamı

30 yaşındayım, 5 yıllık evli kadınım. 6 aylıkken düşük yaptım, 2 yıldır çocuk sahibi olmak için uğraşıyoruz. Acaba neden bir kez daha gebe kalamıyorum?

CEVAP

Sevgili okuyucum, önerim rahim filmi çektirmeniz, düşük sonrası rahim ve tüplerinizin son durumuna baktırmanız. Üreme tıbbıyla ilgili bir uzmana başvurarak yumurtalık rezervlerinize baktırın, eşinizin sperm konsantrasyon ve hareketliliğini inceletin. Bunlar normal olsa bile 2 yılı tamamlamış bir çiftte daha fazla beklemeden bir sonraki adıma geçilmelidir. Aksi taktirde beklerken yaşınız ilerledikçe yumurtalık rezerviniz en aza inecek. Bu sefer diğer yöntemlerle dahi hamilelik şansınız azalacaktır.

Sıradaki haber yükleniyor...
holder