Opr. Dr. Hande Akbaş Artık anne olmak istemiyorsanız...
HABERİ PAYLAŞ

Artık anne olmak istemiyorsanız...

Belli yaştan sonra kadının doğum kontrol haplarını kullanmasını önermiyoruz.

Korunmak için spiral taktırabilirsiniz. Ya da bir daha çocuk istemediğinize eminseniz tüplerinizi bağlatabilirsiniz. 15 dakikalık laparoskopik bir yöntemle sorun çözülebilir.

Artık çocuk istemiyorum

40 yaşındayım, 2 çocuğum var. Artık çocuk doğurmak istemiyorum. Acaba korunmak için en kesin yöntem nedir? Bir de tüplerin bağlandığını duydum. Benim için de uygun mudur?

CEVAP

Sevgili okuyucum, sizin yaşınızdaki kadınlara hormon tedavisini genellikle pek önermeyiz. Dolayısıyla korunma amacıyla ya spiral taktırmanızı ya da bir daha çocuk doğurmak istemediğinizden yüzde 100 eminseniz o zaman tüplerinizi bağlatmanızı öneririm. Tüpler deneyimli ellerde 15 dakikalık laparoskopik bir yöntemle kolayca bağlanabilir.

Haberin Devamı

Nasıl korunmam gerekiyor?

29 yaşında, 2 yıllık evli kadınım. 5 ay önce normal doğum yaptım. Doğumdan sonra 2 defa adet gördüm. Bu arada çocuğumu emziremiyorum. Biz artık çocuk istemiyoruz. Nasıl korunmalıyım?

CEVAP

Sevgili okuyucum, doğum yapmış bir kadına en çok önerilen korunma yöntemi spiral takılmasıdır. Emzirmiyorsanız doğum kontrol ilacı kullanabilirsiniz. Ama bu metoda başlamadan önce mutlaka uzmana başvurmalı, ilacı kullanmanızda herhangi bir sakınca bulunmadığından emin olmalısınız. Eğer doktora gitme imkanınız yoksa eşiniz korunabilir.

Neden gebe kalamıyorum

3 yıllık evliyim. Çocuğumuz olmuyor. Şekerim ve astımım var. Tahlillerde sorun yokmuş. Ama eşimde varikosel çıktı, ameliyat ve ilaç ile tedavi önerildi. İlaç tedavisi sonrası değerleri iyi çıktı. 1 yıl geçmesine rağmen gebe kalamadım. Hastalıklarım ve kullandığım ilaçlar hamile kalmama engel mi?

CEVAP

Sevgili okuyucum, eşinizdeki sperm miktarından bahsetmemişsiniz. Ama çok düşükse genellikle biz tüp bebekle uğraşan hekimler hastanın ağrısı olmadığı sürece varikosel ameliyatı önermiyoruz. Ameliyatla spermler tamamen normale çok nadiren geldiğinden bir de ameliyatla vakit kaybediliyor. Bu nedenle sizin gibi hastalarımıza, yumurtalık rezerviniz azalmadan direkt tüp bebek öneriyoruz. Sizdeki mevcut hastalıklar özellikle şeker hastalığınız kontrol altındaysa hamile kalamamanızın bir nedeni olarak gösterilemez. Vakit kaybetmeden üreme tıbbı alanında deneyimli bir hekime başvurun.

Haberin Devamı
Sıradaki haber yükleniyor...
holder