Opr. Dr. Hande Akbaş Aşı 3 doz olarak yapılıyor
HABERİ PAYLAŞ

Aşı 3 doz olarak yapılıyor

Rahim ağzı kanserinden koruyan aşının 3 dozda yapılması gerekiyor. Amerika’da yapılan çalışmalara göre, 26 yaşına kadar yapılması öneriliyor. Yan etkileri arasında baş ağrısı ve hafif ateş sayılabilir.

Aşı yaptırsam mı?

24 yaşındayım ve rahim ağzı kanseri aşısı yaptırmayı düşünüyorum. Aşıda risk söz konusu mu? Aşının yan etkisi var mı? Büyük bir hastanede mi olmalıyım yoksa muayenede olabilir miyim? Bu aşıyı yaptırdığıma dair doktor belge verecek mi?

CEVAP

Sevgili okuyucum, Amerika’da HPV aşısı genellikle 26 yaşına kadar önerilmektedir. Sonraki yaşta herhangi bir yapılan çalışma bulunmadığı için etkinliği tam olarak bilinmemektedir. Siz yaşınız itibarıyla yaptırabilirsiniz. Tüm aşıların olduğu gibi rahim ağzı kanseri riskini azaltmak için yapılan HPV aşısının da birtakım yan etkileri var.

Haberin Devamı

En sık görülen yan etkiler arasında hafif ateş, kolda ağrı, kaşıntı ve baş ağrısı yer alır. Nadiren bayılma yapabildiğinden aşı yapıldıktan sonraki ilk 15-20 dakika içinde yaptırdığınız yerde beklemenizi ve sonra oradan ayrılmanızı öneririm.

Aşıyı hastane ya da muayenehanede sağlık personelinin bulunduğu herhangi bir yerde yaptırabilirsiniz. Aşıyı olduktan sonra aşının içinde yapıldığı tarihin not alındığı bir bölüm var. Doktorunuz bunu doldurup size teslim edecek. Aşı 3 doz şeklinde yapıldığından bunu saklamak bir sonraki dozun tarihini hatırlamanız açısından önem taşır.

Çocuğumuz olur mu?

Kız arkadaşım 26 yaşında, polikistik over varmış. Bir de kız arkadaşımın kan grubu negatif ama benimki pozitif. Çocuğumuz olur mu? Bu kistler çocuk oluşumunu engeller mi? Kan uyuşmazlığı çocuğun engelli doğmasına neden olur mu?

CEVAP

Sevgili okuyucum, kan gruplarımızdaki Rh faktörünün uyuşmamasıyla gebelik oluşması arasında hiçbir ilişki yok. Sadece gebelikte ve doğum sonrası bebek sizin kan grubunuzu yani Rh pozitif olanı almışsa o zaman anneye bir sonraki hamileliğinde sorun yaşamaması adına bir iğne yapılır hepsi bu. Polikistik over hastalığına gelince; bunun birçok değişik formları var.

Bu hastaların çoğu bizim yardımımıza ihtiyaç duymaksızın gebe kalabilir. Ama sendrom şeklinde hastalığın tüm bulgularını taşıyan kıllanma, şişmanlık ve adet görememe şeklinde seyreden hastalarda gebe kalma ihtimali azalıp bizim desteğimize yani yardımcı üreme tekniklerine başvurulması gerekebilir.

Haberin Devamı

Siyah kanama başlıyor

32 yaşındayım, sürekli doğum kontrol hapı kullanıyorum. İlacın tam yarısında şiddetli bir şekilde siyah kanama yaşıyorum. Özellikle son 1 yıldır her ay oluyor. Sebebi ne olabilir?

CEVAP

Sevgili okuyucum, doğum kontrol ilaçları çok düzenli kullanmalı, hatta ilacı alım saatlerinin bile yakın olmasına çok özen gösterilmeli. Aksi taktirde kanda hormon seviyesinin bir miktar azalmasına bağlı olarak lekelenme ortaya çıkabilir. Eğer çok özenli içmenize rağmen bu şikayetiniz oluyorsa ilacı değiştirmek veya çok uzun süredir kullanıyorsanız o zaman ilaca bir dönem ara vermek doğru olacaktır.

Sıradaki haber yükleniyor...
holder