Opr. Dr. Hande Akbaş Aşı cinsel ilişkiye başlamadan yapılır
HABERİ PAYLAŞ

Aşı cinsel ilişkiye başlamadan yapılır

Rahim ağzı kanseri aşısı cinsel ilişkiye girmemiş kadın ve erkeğe yapılabilir. Bu aşıdan sonra HPV virüsünden tam korunmadığınız için her yıl düzenli smear testi yaptırmaya devam etmeniz gerekiyor.

Aşı yaptırmalı mıyım?

9- 40 yaş arası herkes rahim ağzı kanserinden korunmak için aşı yaptırsın deniyor. 30 yaşında, bekar kızım. Smear testi yaptırmadan aşı olmam mümkün değil mi?

CEVAP

Sevgili okuyucum, rahim ağzı kanseri aşısı cinsel ilişki yaşamamış kadın ve erkeklere yapılabilir. Bakireyseniz smearden önce aşıyı yaptırın. Smear sadece ilişkiye girmiş kadınlara önerilir. Amaç HPV virüsünü alıp almadığını anlamaktır.

Haberin Devamı

Bu aşıyı yaptırsanız bile tam olarak HPV’den korunmuyorsunuz. Bu nedenle ilişkiye girdikten sonra düzenli smear aldırmaya devam etmeniz gerekir. Ayrıca aşının etkinliğinin kaç yıl sürdüğü ve mevcut yan etkileri üzerinde de tartışmalar devam ediyor.

Erken mi, değil mi?

Lupus hastasıyım, kontroldeyim. Romatolog gebeliğimin 16’ncı haftasında detaylı fetal eko istedi. Gerekirse ilaç değişecek. Ama kadın doğum uzmanıyla hafta konusunda anlaşamadılar. Gebeliğimi takip eden doktor erken olduğunu söyledi. Siz ne dersiniz? Bir de bebek için bazı testler varmış, önerir misiniz?

CEVAP

Sevgili okuyucum, bahsettiğiniz testler 10’uncu haftadan itibaren yapılır. Anneden alınan kanda bebeğe ait hücrelerin genetik yapısı incelenir. Yüzde 99’luk doğruluk payı olan, amniosentez gerekecek hastalara düşük riski taşımadığı için yapılmasını öneririz.

İkili ve dörtlü testler yapılıp bunlarda risk saptanırsa bu testlere başvurulması daha doğrudur. Romatoloji uzmana katılıyorum, bebeğinizin kalbi hem 16 hem 22’nci haftalarda çocuk kardiyoloji uzmanı tarafından fetal eko ile değerlendirilmeli. 22’nci haftadaki ultrasonda bebeğin anatomisine bakılır. Ayrıca lupus nedeniyle mutlaka riskli gebelikler konusunda uzmanlaşmış bir hekim arkadaşıma takip olmanız önem taşır.

Tüp bebek mi denesek?

13 aydır bebek istiyoruz. Ben 26, eşim 30 yaşında. Bende tiroid var. Eşimde de varikosel çıktı ameliyet önerilmedi. Eylül’de aşılama yaptırdık. Tutmayınca rahim filmi çektirdik, sorun çıkmadı. Acaba tüp bebek mi denesek?

Haberin Devamı

CEVAP

Sevgili okuyucum, gebelik deneme süreniz 1 yılı aştığı için vakit kaybetmemeniz iyi olmuş. Tiroid fonksiyon testleriniz normalse ve takipleri yaptırıyorsanız bu durum gebeliği etkilemez. Eşinizde varikosel ağrı yapmadığı sürece operasyon geçirmesi gebelik sonuçlarını pek etkilemez.

Rahim filminiz de normalse, 1-2 kez aşılamayla gebelik elde edemezseniz o zaman tüp bebek tedavisine başlayın. Sebebi açıklanamayan infertilite grubundasınız. Sizin yumurtalık rezerviniz iyiyse, yaşınız genç olduğu için gebelik ihtimaliniz tüp bebekle yüksek olur.

Sıradaki haber yükleniyor...
holder