Aşı virüsü yok etmiyor

YAZI BOYUTU
Abone Ol Google News

HPV aşısı, virüs vücuda girmeden yapılırsa etkisini daha çok gösterir. Yine de atakların azalması açısından önerilir. Unutmamak gerekir ki aşının HPV’yi yok etme şansı yok. Bu nedenle siğillerinizi yaktırmalı, bağışıklık sisteminizi de güçlü tutmalısınız.

Yedi gün sürüyor 

43 yaşındayım, 10 günde bir kanamam oluyor ve 7 gün yoğun sürüyor. Doktorlar devamlı demir vererek kansızlığımı geçirmek istiyorlar. Ama depolar dolmuyor. Bir uzmana gittim rahimde 4 santimlik bir myom olduğunu ve ameliyat olmam gerektiğini söyledi. Ameliyatın sonucunda kanser tanısı konulabilir mi? 

CEVAP: Sevgili okuyucum, öncelikle bu kadar şiddetli kanarken istediğiniz kadar demir ilacı tüketin, fayda etmez. Çünkü devamlı aldığınızı kaybetmektesiniz. Mutlaka ameliyat olmalısınız. Bunun açık ameliyat olması gerekmiyor. Kapalı yöntemle yani histeroskopiyle myomunuz deneyimli ellerde rahatlıkla çıkarılabilir. Sonrasında çıkarılan materyal patolojiye gönderilir. Kanser olup olmadığıyla ilgili kesin bilgiyi edinebilirsiniz. Myomlar genellikle rahmin iyi huylu urlarıdır. Dört santimlik bir myom kötü huylu olsaydı büyük ihtimalle şimdiye kadar epey yayılmıştı. Bu nedenle daha fazla korkup geciktirmeden endoskopik cerrahi alanında deneyimli bir uzmana başvurarak ameliyatınızı olun. 

Aşı yaptırsam işe yarar mı? 

34 yaşındayım. Üç ay önce HPV kaptığımı öğrendim. Doktor, aşı önerdi. Şu ana kadar 2 aşımı tamamladım. Genital bölgemdeki siğil bir taneyken şu anda 3 tane. İlk çıkan epey büyüdü. Bu siğilleri yaktırabilir miyim? Nelere dikkat etmeli? 

CEVAP: Sevgili okuyucum, HPV aşısı en çok etkisini henüz virüs vücuda girmeden önce gösterir. HPV alınsa bile atakların azalması açısından yine de aşı önerilebilir ancak ne yazık ki aşının HPV’i yok etme şansı olmadığı için sizde siğiller artmaya devam etmiş. Bağışıklık sisteminizi güçlü tutmanız gerekiyor. Siğilleri aldırmazsanız yayılmaya devam edecektir.

Sadece ilaçla oluyor 

22 yaşındayım, sorunum polikistik over. Adet olamıyorum ve 2 yıldır tedavi görüyorum. İlk yıl doğum kontrol hapı kullandım, adetim düzenliydi. Bir yıldır ilaç kullanmıyorum ama düzenli adet olamıyorum. Her ay ilaçla adet görüyorum. Tüylenmede ve sivilcelerimde çok artış var. Ne yapmalıyım? 

CEVAP: Sevgili okuyucum, bahsettiğiniz insülin direnci olan hastalarda kullandığımız bir ilaç olup her polikistik over’li hastaya verilen bir tedavi değildir. Bu sebeple adetlerinizin doğum kontrol ilacınızı kestikten sonra tekrar düzensizleşmesi çok doğaldır. Polikistik over sendromuyla menopoza girinceye kadar birlikte yaşayacağınızdan düzenli olarak bir kadın doğum uzmanının kontrolünde kalmanızda fayda olacaktır. Şu anda sivicelenme ve tüylenme artışı olduğundan buna yönelik tedaviyi de içeren bir doğum kontrol ilacına başlamanız sizi rahatlatacaktır.

Yazarlarımızdan

Sıradaki haber yükleniyor...
holder