Opr. Dr. Hande Akbaş Aşıyı yaptırın ama kontrolü ihmal etmeyin
HABERİ PAYLAŞ

Aşıyı yaptırın ama kontrolü ihmal etmeyin

Rahim ağzı kanserinden koruyan aşı 3 dozda yapılıyor. HPV’nin en etkin türlerine karşı koruyucu. İlişki yoluyla bu virüsün başka tiplerini alabilirsiniz. Düzenli doktor kontrollerini ihmal etmeyin.

Aşı yaptırsak mı?

18 yaşında kızım var. HPV virüsü ve rahim ağzı kanseriyle ilgili bir sürü şeyler okuyorum. Aşısı varmış. Sizce kızıma yaptırmalı mıyım?

CEVAP

Sevgili okuyucum, ergenlik çağındaki kızlara, henüz cinsellik yaşamamış genç kadınlara mutlaka HPV aşısı yapılmasını öneriyorum. Son zamanlarda yapılan çalışmalarda, kişi cinsel açıdan aktif olsa bile bu aşıdan yarar sağladığına dair sonuçlar elde ediliyor. Aşı 3 doz şeklinde yapılıyor. Zaten size doktorunuz aşının yapılış şeklini detaylı olarak anlatır. Ancak bilmeniz gereken en önemli nokta aşı olmak kızınızı yüzde 100 korumaz.

Haberin Devamı

Aşı rahim ağzı kanseri yapan, en sık görülen HPV tiplerine yönelik üretilmiştir. Oysa ki HPV’nin 100’den fazla tipi var. Kızınız aşı olsa bile ilişki yoluyla HPV’nin diğer tiplerini alma riski de bulunmakta. Bu sebeple asla tek başına aşıya güvenmemeli ve kızınız cinselliğe başladıktan sonra da mutlaka düzenli aralıklarla vajinal smear testini yaptırmalı.

Fitil kullanıyorum

Doktor “Vajinal enfeksiyon var” diyerek fitil ve o bölgem için şampuan yazdı. Fitili akşam uyumadan önce koydum ve ayağa kalkmadım. Ama sabah epey büyük bir kısmı geri geldi. Bu normal mi? İlk kez böyle bir ilaç kullanıyorum. Bir de bu şampuaının herhangi bir yan etkisi var mı?

CEVAP

Sevgili okuyucum, vajinal enfeksiyonlarda lokal etkisinden faydalanmak adına vajinal fitillere sık sık başvururuz. Bunları akşam yatmadan önce veririz ki gece boyunca kalsın ve etkisini göstersin. Sabahları geri kalan kısmının ayağa kalktığınız zaman geri gelmesi çok doğaldır. Vajinal şampuanları ise her gün nohut büyüklüğünde sadece dış dudaklara sürebilirsiniz.

Kilo alırsam içmeyeceğim

26 yaşındayım, 2 ay sonra evleneceğim. Doğum kontrol hapı kullanmak istiyorum. Ama vücutta su toplanmasına ve şişmanlığa neden oluyormuş. Siz ne önerirsiniz? Bir de ne zaman kullanmaya başlamalıyım?

CEVAP

Sevgili okuyucum, doğum kontrol ilaçlarının vücutta su toplanması veya kilo alımına sebep olduğu doğru bir bilgi değildir. Artık piyasada son derece düşük doz içeren hormon preperatları bulunduğundan hastalar hemen hiçbir yan etki yaşamamaktadır. Bu tür ilaçlara öneri üzerine değil, mutlaka muayene olduktan sonra sizin özellikleriniz üzerine başlanmalıdır.

Haberin Devamı
Sıradaki haber yükleniyor...
holder